Home / archiefcentraal / het boetelerveld een torenvalk tegen de rest

het boetelerveld een torenvalk tegen de rest

Torenvalkjes broeden in oude kraaiennesten of laten zich verleiden tot een meer riant onderkomen. De IVN-nestkast op de foto is eind februari opgehangen in een geschikte biotoop met veel ruigte-vegetaties, dus met garantie voor hun favoriete prooi: veldmuizen.

“Drie weken later zag ik tot mijn grote verrassing al een mannetje rond de kast hangen. Het mooie beestje met zijn grijsblauwe kop zou het nog druk krijgen. Eerst moest hij afrekenen met een vaste clan van een dertigtal kauwtjes en roeken en zelfs een paar eksters die elke dag hun kostje bij elkaar wisten te scharrelen op het erf. Een machtig en wekenlang schouwspel van aanvallen en verdedigen.

Tegelijkertijd moest het felle mannetje voortdurend met schelle ‘kikiki’ roepen aandacht trekken van een vrouwtje. En… dat is uiteindelijk gelukt! Onvoorstelbaar maar de kast is van de torenvalkjes. Dit plaatje – de foto – had ik gisteren nog niet kunnen maken.”

Maar de torenvalk is er nog niet, weet Bruggeman: “Het territorium zal voortdurend met hand en tand verdedigd moeten. De pestkoppen blijven op de loer liggen.”

Lees ook

Gemeenteraad Dalfsen aan zet over zoekgebied Dalfserveld-West

DALFSEN – De gemeente Dalfsen heeft na uitgebreid onderzoek het agrarische gebied Dalfserveld-West aangewezen als …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.