herdenkingsactiviteit korenbloem op joodse begraafplaats

“Onze koning Willem-Alexander zei het enkele jaren geleden zo mooi: ‘Vrijheid kun je niet zien en vastpakken, maar toch is vrijheid het mooiste dat we samen hebben’. Daarom is het goed dat wij elk jaar hier, als kinderen van de Korenbloem stilstaan bij de Joodse mensen die zijn gestorven in de oorlog.” Harry Marissink, directeur van basisschool de Korenbloem, haalde deze woorden aan in zijn welkomstwoordje.

Op de Joodse begraafplaats aan de Oude Molenweg in Raalte stonden de leerkrachten, leerlingen van groep 8 en enkele genodigden in een kring bijeen voor de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst. Marissink staat hij stil bij het verleden maar tevens bij de actuele situatie in de wereld.

Ook wethouder Niens die deze bijeenkomst bijwoont gedenkt en benoemt het feit dat toentertijd de Joodse mensen werden gediscrimineerd. Hij vraagt zich af: “Waaróm werden zij anders behandeld? Zijn we hier in Nederland nu wel vrij om anders te zijn? Vrijheid is niet vanzelfsprekend”. Hij sluit af met een gedicht : ‘Waarom’.

In ‘Het mandje van mijn moeder’ vertelde Nelleke Nijenkamp aan de hand van de daarin gevonden foto’s en brieven het lot van haar Joodse familie, die voor het grootste deel werd vermoord in de oorlog. Na het oplezen van de 38 namen van de omgekomen Joodse oud-inwoners van Raalte werd er een bloemstuk geplaatst bij het adoptiemonument. Ook lazen enkele leerlingen zelfgemaakte gedichten voor over het thema vrijheid.

Marissink eindigde met woorden van een jonge Syrische vluchteling: “’S morgens deed ik nog een toets op school, toen vielen er bommen en ’s middags was ik op de vlucht naar Libanon. Door de oorlog veranderde alles.” Onder de indruk liep groep 8 terug naar hun klaslokaal waar de wethouder in een nagesprek de leerlingen de vraag stelde: “Wat houdt vrijheid voor jou in?”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.