groot evenement over afval en hergebruik in olst

Het evenement telt een twintigtal onderdelen voor jong en oud en duurt van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Tweede leven
“We organiseren de Meer met Minder markt omdat er nog vreselijk veel onnodig wordt weggegooid”, aldus Paul Hendriksen namens Olst in Transitie. “We produceren in Nederland jaarlijks 9 miljard kilo afval, dat is ruim 500 kilo per persoon. Stel je voor dat een groot deel daarvan een tweede leven kan krijgen; dat scheelt gigantisch veel grondstoffen, energie en vervoer en dus ook vervuiling.”

Met de Meer met Minder markt kunnen bezoekers zien en beleven hoe ze in hun eigen dagelijks leven kunnen helpen de afvalberg te verminderen. Hendriksen: “Door spullen te delen, ruilen, weggeven of pimpen geef je ze niet alleen een tweede leven; het scheelt ook nog eens flink in je portemonnee, want je hoeft die spullen niet meer nieuw te kopen.”

Plantenruil en modeshow
Er zijn activiteiten binnen en buiten het Holstohus. Omdat de lente is gearriveerd, vindt buiten een Planten- en Stekjesruilbeurs plaats, in samenwerking met Volkstuinvereniging Ter Stege en het Noaberhuus. Jong en oud zijn welkom om hun groen mee te nemen en aan te bieden.

Binnen zijn verspreid over twee verdiepingen van het gebouw allerhande activiteiten: onder andere een afvalrace, een modeshow met kleding gemaakt uit afval door studenten van Saxion Hogeschool, een zelftest en kennisquiz, een kledingruilhoek, kramen met vintage, een demonstratie meubels pimpen, een doorlopende filmvoorstelling, een weggeefkast, een speurtocht en een afval-knutselhoek voor de kinderen en jongeren, plus een demonstratie autodelen door stichting Duurzaam Olst-Wijhe.

Verder is er op allerlei plekken informatie te krijgen over hoe je zelf mooie dingen kunt maken van afval, of hoe je gebruikte spullen makkelijk kunt ruilen, delen of op een andere manier een tweede leven kunt bezorgen.

Geïnspireerd
De organisatoren verwelkomen voor al deze onderdelen nog helpende handen. Ook mensen en organisaties die geïnspireerd door dit thema zelf iets willen laten zien of doen op de 24e, kunnen contact opnemen via olst.in.transitie@gmail.com. De initiatiefgroep maakt voor hen graag ruimte in het brede programma.

Via staging2.olstintransitie.nl en de Facebookpagina van Olst in Transitie kunnen geïnteresseerden het totale programma voor de Meer met Minder markt downloaden. Ook kunnen ze via die weg snel in contact komen met de organisatoren voor vragen, het aanbieden van hulp, tips en suggesties.

Energie- en klimaatneutraal dorp
Uiteindelijk doel van Olst in Transitie is te komen tot een energie- en klimaatneutraal dorp, dat qua voedsel grotendeels zelfvoorzienend is. Olst in Transitie wil ook toewerken naar een duurzame, sterk lokaal gerichte economie, en stimuleren dat Olsternaren nog meer dan nu in allerlei plaatselijke initiatieven met elkaar samenwerken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.