goos lier non non rien na change

U zult zich wellicht afvragen waarom ik zo in eens zo behoudend en enigszins negatief uit de hoek kom. Het heeft te maken met de bagatellisering van het verleden. In de praktijk van plattelandsvernieuwing en onderwijs, mijn dagelijkse leefwereld,  vind ik de bagatellisering opmerkelijk. Zo wordt vaak verondersteld dat burgers en boeren in vergelijking met vroeger veel beter voor hun rechten op weten te komen. Op dit moment lees ik voor de tweede keer in mijn leven het boek Weerbarstig landschap over het ontstaan van landbouwsystemen in zuidwest Drenthe. Het is interessant om te lezen hoe individuele boeren vierhonderd jaar geleden al de strijd met, in dit geval, de provinciale overheid aan gingen om toch maar vooral te bepleiten dat de belastingaanslag omlaag moest. Ook wordt er tegenwoordig soms met vol trots gesproken over dat een buurt zelf in het kader van een overheidsprogramma iets heeft georganiseerd alsof buurten op het platteland niet altijd voor zichzelf allerlei zaken hebben georganiseerd. Crowdfunding, ook zoiets. In de tijd voordat het banksysteem goed werkte kwam het vaak voor dat familieleden en vrienden aan elkaar geld uitleenden voor het doen van investeringen. In het onderwijs wordt tegenwoordig vaak verondersteld dat het moeilijk is hoge eisen qua houding en zelfstudie te stellen aan jongeren. Is het u ooit opgevallen hoe gedisciplineerd het er toe gaat op het moment dat diezelfde jongelui aan het werk zijn in de supermarkt en ook zie je dat sportclubs weer hogere  eisen gaan stellen. Het werkt gewoon.

Kortom, kom er bij niet mee aan dat de mensen zo veel veranderen. Het kan wel zo zijn dat de omstandigheden (techniek) veranderen en dat de overheid, het onderwijs en de banken uit de bocht vliegen en dat we zo nu en dan even weer met beide benen op de grond moeten gaan staan. Als het om de mensen gaat dan: Non non rien n’a changé, tout tout a contué.

Goos Lier, Saxion, g.lier@saxion.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.