goos lier non non rien na change deel 2

Het beleid voor de gewenste ontwikkeling van de omgeving (ruimtelijke ordening, milieu, schoonheid, gezondheid, veiligheid enz.) maakt een ontwikkeling door van sectorale blauwdrukplanning naar integrale vormen van uitnodigingsplanologie. Bedoeld wordt dat vroeger alleen iets mocht als je binnen de normen bleef van allerlei verschillende regels en dat het in de toekomst zo zal zijn dat je wordt uitgenodigd om projecten te realiseren die er alles bij elkaar voor zorgen dat de maatschappij er per saldo op vooruit gaat. Nu kan er het volgende aan de hand zijn:

  1. Vroeger deden we het verkeerd en we weten het nu beter;
  2. De mensen zijn veranderd;
  3. De omstandigheden zijn veranderd.

Ik ben van mening dat het laatste vooral het geval is (non non rien n’a changé). Bij de verandering van de omstandigheden kun je denken aan de invloed van het internet, economische ontwikkelingen en de toestand op de vastgoedmarkten. Vervolgens is het dan wel de vraag of deze ontwikkelingen van langdurige aard zijn (structureel) of dat het om tijdelijke veranderingen gaat (incidenteel). En dan wordt het lastig. Er is gauw een neiging op het moment dat je er midden in zit om te denken dat bepaalde ontwikkelingen structureel zijn, terwijl dat dat naderhand niet het geval blijkt te zijn. Ook wordt wel eens gedacht dat bepaalde problemen vanzelf weer bijtrekken en dat er toch meer aan de hand is.

Waar ik voor pleit is het volgende. Houdt enerzijds heel goed in de gaten wat de algemene trends en ontwikkelingen zijn, maar probeer anderzijds ook te voorkomen dat deze trends en ontwikkelingen leiden tot algemene aanpassingen die mogelijkerwijs de plank volledig mis slaan. Kijk net even wat verder. Ook in de toekomst hebben we te maken met ontwikkelingen die gebaat zijn bij beleid bij duidelijke regels (uitbreiding intensieve veehouderij). Gewoon duidelijke grenzen stellen, wordt ook vaak door initiatiefnemers op prijs gesteld. Men weet waar men aan toe is. In andere situatie valt er heel goed in goed overleg en met veel creativiteit een grote maatschappelijke meerwaarde te halen (veel vormen van nieuwe economische activiteiten in vrijkomende agrarische bebouwing). Zorg dat er beleid is voor verschillende omstandigheden.

Goos Lier, Saxion, g.lier@saxion.nl, 06-13255919

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.