glasvezel buitengebied nu of nooit

In zaal Hoppe werd de aftrap van het slotoffensief gegeven. En het is wel belangrijk meteen ook mee te geven dat alle eerdere initiatieven en activiteiten niet meer geldig zijn. Had je je al eerder ingeschreven,  heb je prijzen en tarieven genoteerd, staan gemeenten garant, moet 60% meedoen? Je moet het allemaal uit je hoofd zetten. SallandGlas heeft namelijk een grote investeerder aan de haak geslagen die het netwerk gaat uitrollen en in beheer gaat nemen. En de voorwaarden die die club (CIF Cogas) stelt, zijn minstens zo gunstig als de condities die SallandGlas kon bereiken.

Kartrekkers
CIF Cogas gaat het glasvezelnetwerk aanleggen als vijftig procent van de percelen meedoet. Dat geldt afzonderlijk voor Salland Noord en Salland Zuid. (Trek een lijn onder Boerhaar, Broekland en Mariënheem. Alles wat daar bovenvalt is Noord). Voor Salland Noord zijn deze week de lokale kartrekkers bijeengeroepen. In Zuid gaat dat direct na de zomer gebeuren. Deze kartrekkers – denk aan plaatselijk belangen, buurtcomités of gewoon individueel belanghebbenden (vader met drie zoons die gek zijn op gamen) – gaan hun omgeving overhalen te kiezen voor glasvezel, maar uiteraard volgt er ook een uitgebreide campagne vanuit CIF Cogas. Want eerlijk is eerlijk, dat bedrijf maakt aan het eind van de rit ook gewoon winst.

De nieuwe afspraken zijn als volgt: als je meedoet betaal je 9,95 euro vastrecht per maand en je kiest voor een provider die je rond de 55 euro per maand gaat kosten. In ruil voor het vastrecht mag je gebruik maken van het glas dat door CIF onderhouden wordt. De provider stuurt tv, internet en telefonie door de kabel. Je kunt zelf kiezen wat je wil, maar je kunt niet onbeperkt kiezen uit providers. Tot nu toe doen er vijf mee, waarvan twee zakelijk.

Daarmee is glasvezel in verreweg de meeste gevallen niet duurder dan de manier waarop je op dit moment tv, internet en telefonie binnenhaalt op het platteland.

Als je niet meedoet krijg je trouwens ook glasvezel in huis, maar wordt er geen signaal doorgegeven. Wil je dat later alsnog, betaal je dezelfde kosten, plus een aansluitbedrag van 239 euro. Wachten is dus duurder en leidt ook tot de kans dat de vijftig procent niet gehaald wordt.

Vier procent onrendabel
Als je ongelukkig ver van de verharde weg woont, dan kun je niet meedoen in het systeem, maar moet je in gesprek voor speciale – en uiteraard ook duurdere – oplossingen. Binnenkort komt er een postcodecheck waarop je kunt zien of jij zo’n pechvogel bent. CIF verzekert er alles aan te doen iedere keer de beste oplossing te zoeken. Maar het gaat om nog best een behoorlijk aantal aansluitingen: vier procent van de in totaal 6400 percelen, wat dus neerkomt op 300 woningen.

Nut en noodzaak
Nut en noodzaak van glasvezel op het platteland worden steeds meer zichtbaar. Zo werd twee jaar geleden nog geroepen dat een boer ook belang heeft bij snel internet vanwege zijn bedrijfsvoering. Maar in de afgelopen twee jaar zijn daar belangrijke argumenten bijgekomen, bleek ook uit het promotiefilmpje op de aftrapavond in De Hoppe in Broekland. Zo blijven ouderen langer buiten wonen en die hebben om allerlei reden internet nodig. Om te beeldbellen bijvoorbeeld. En kinderen gebruiken niet alleen internet om te gamen of film te kijken, al op de basisschool hebben ze internet nodig voor schoolopdrachten, wat op middelbare en hoger onderwijs alleen maar toeneemt.

Of, zoals hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker zegt: “iedere euro die je in plattelandsontwikkeling stopt, zonder dat op dat platteland glasvezel is, is een weggegooide euro.”

Data
Deze week zijn de kartrekkers voor glasvezel ingelicht. Vanaf 10 mei CIF Cogas reclame maken voor glasvezel en volgen de uitnodigingen aan betrokkenen. Op 23, 24, 25 en 26 mei volgen er info-avonden voor iedereen. Daar krijg je thuis bericht van. Van 27 mei tot 18 juli kun je je dan aanmelden. Op 18 juli wordt bekend gemaakt of de 50% in Salland Noord gehaald is. Na de zomer wordt dan gelijk met aanleg gestart, tegelijk met de wervingscampagne in Salland Zuid. Als je op een onrendabel perceel woont, is er een speciale info-avond op 1 juni. Dan wordt maatwerk geleverd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.