gezellige drukte op olster meer met minder markt

Het startschot voor de markt werd gegeven door milieu-wethouder Marcel Blind. Hij deed dat door geheel in stijl van het thema een oude papieren zak op te blazen en te laten klappen, waarna twee spontaan gevormde teams bij de gemeentebalies in het Holstohus een autobanden-estafetterace hielden, aangemoedigd door juichende omstanders.

Geur van planten en aarde
Verspreid over twee verdiepingen konden de bezoekers kiezen uit 24 onderdelen. Bij wijze van voorproefje stond dwars op de stoep voor het Holstohus de met ballonnen versierde deelauto van Duurzaam Olst-Wijhe geparkeerd. Bij binnenkomst werden bezoekers begroet door de geur van planten en aarde, omdat daar de Planten- en zadenruilbeurs plaatsvond, een onderdeel dat werd getrokken door Volkstuinvereniging Ter Stege en Noaberhuus Olst. De vrijwilligers van de in het Holstohus gevestigde Wereldwinkel konden er van meegenieten; speciaal voor die gelegenheid hadden ze de winkel geopend, en draaiden ze die middag een mooie omzet.

Levendige verzameling
Bovenaan de trap kwamen bezoekers terecht tussen een levendige verzameling marktkramen , variërend van de verkoop van kringloopspullen door Het Goed, informatie over composteren van keuken- en tuinafval, een raadspel over grondstoffen en eindproducten, gratis nummers van het tijdschrift Genoeg, een Weggeefkast, informatie over Olst in Transitie en het uitrekenen van de grootte van je ecologische voetafdruk. Dat laatste leverde meteen gesprekken op over hoe deelnemers hun gebruik van alle natuurlijke hulpbronnen en door hen veroorzaakte vervuiling zouden kunnen verminderen. Een goede basis om snel de rest van de markt te verkennen, waar ze allerlei tips en ideeën konden opdoen.

Echt nodig?
Op weg naar de tentoonstelling van allerlei creatieve maaksels van afgedankte materialen en voorwerpen, liep men langs een op de muur gehangen kennisquiz met een hoop feiten en weetjes over afval en het voorkomen daarvan. Een vraag luidde:  ‘Welke vraag moet je stellen voordat je wat koopt?’ Het antwoord leverde vaak gegniffel op: ‘Heb ik dit wel echt nodig?’

Behoefte bleek er in elk geval te zijn aan het aanbod van vier creatieve workshops. Onder genot van verse smoothies waren jong en oud druk met mozaïeken het het maken van sieraden, kleding en andere mooie gebruiksvoorwerpen.

Tweede leven
Op twee momenten was alle belangstelling gericht op Jana Jetten, Melissa Hulshof, Naomi Jansen en Tess de Lange, vier studenten van Saxion Hogeschool. Zij lieten een modeshow zien die ze enige tijd geleden voor een schoolopdracht hadden gefilmd op het grote podium van het Holstohus. Ze hadden een aantal van de geshowde creaties meegebracht: kledingstukken gemaakt van bubbeltjesplastic, reepjes van plastic tassen, tractorband en andere ongebruikelijke materialen.

Hun doel was om met hun filmpje de kijkers bewust te maken van de gevolgen van het produceren van afval. “We waren de enigen van onze opleiding die dit thema hadden gekozen”, legt een van hen uit. “Maar we vinden het een heel belangrijk onderwerp. Als we niet willen omkomen in ons afval, moeten we het een tweede leven geven.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.