gewoon carolien oordelen over anderen en zelfliefde zelfzorg

Een periode was ik erg spiritueel, leven vanuit liefde, dat betekende voor mij ‘boven’ of buiten de pijn blijven. Toen de zoon van een vriendin stierf, deed ik grote moeite om de liefdeskracht te blijven voelen. Dat deed ik om ‘de trilling hoog’ te houden, de ouders helder en vol liefde te ondersteunen, geen emoties te hebben. Ik legde mijzelf regels op. Maar als ik boven iemand of een situatie sta, leg ik een oordeel op; als hij fout doet/ de situatie fout is, dan doe ik het goed. Dat is geen acceptatie van wat er is, geen liefde… Er bleef daarbij nog steeds een ik (met regeltjes) in mij, het leven kon niet volledig in en om mij heen zijn. Ik kon nog niet volledig ‘vallen in het leven, het grote Zelf’ genoemd.

Het leven voelen bracht de balans weer en de vier vragen van Byron Katie hebben mij geholpen oordelen te achterhalen:

1. Is dit waar wat ik denk/oordeel?

2. Kan ik zeker weten dat het waar is?

3. Hoe reageer ik als ik dit denk?

4. Wie zou ik zijn als ik deze gedachte niet had?

(staging2.thework.com).

De laatste weken ben ik geregeld samen met iemand die ik allang ken. We hebben veel weerstand/oordelen naar elkaar. In samen zijn met elkaar kunnen we nog meer leren Zijn, spraken we uit. Ze zegt; ‘we zijn…..’en ik ervaar meteen; dat is niet waar. Dan kan ik in de rust blijven. Ze zegt; ‘ik kan nu dat en dat voelen’. En ik kan me voorstellen dat zij dat op dit moment kan.

Mijn ik ging meteen proberen te helpen door oplossingen aan haar te geven. Mijn ik bedacht zelf al hoe ze dingen zou moeten oplossen of doen (aannames). Ook zag ik mezelf bezorgd zijn, verantwoordelijkheid voor haar voelen en erg betrokken zijn naar haar. Allemaal heel subtiele regeltjes/oordelen vanuit mijn ik om een soort van goedkeuring te krijgen. Dat is niet nodig, Ik kan mijzelf zijn… Maar ja, dat doe ik nog niet volledig. Zo begrijp ik haar en haar situatie niet en kan ik door al mijn weerstanden niet ‘vallen’ in het zijn, de stilte en blijft de focus op de verbinding met haar liggen, en daardoor minder op mijzelf. Door neutraal te leren blijven bij elkaar, te focussen op verschillen tussen ons, mijzelf en met hulp van de vier vragen mijzelf en de persoon te leren kennen, lossen oordelen op. We willen immers allemaal onszelf zijn, en samen plezier hebben, blij en gelukkig zijn.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.