gemeente raalte wil azc kinderen naar basisschool in heeten

De gemeente start voor dit plan een haalbaarheidsonderzoek.

De gemeente verwacht bij realisatie van het azc voor maximaal 950 vluchtelingen dat hier zo’n 100 kinderen in de basisschoolleeftijd komen wonen. Door een taalachterstand is het voor deze kinderen niet mogelijk gelijk in te stromen in het reguliere onderwijs en dus zoekt de gemeente naar maatwerk.

Twee mogelijkheden
Voor het onderwijs aan de kinderen van het azc bestaan twee mogelijkheden: een school realiseren op het azc-terrein, of huisvesting zoeken buiten het azc-terrein. De ervaring met kinderen in asielzoekerscentra leert dat onderwijs buiten het azc-terrein een positievere invloed heeft op het onderwijs en de ontwikkeling van deze kinderen.

Samen met schoolbesturen uit de gemeente wordt daarom onderzocht of de beschikbare ruimte in de St. Bernadetteschool in Heeten geschikt is voor de vluchtelingenkinderen. “Het is van belang dat het onderwijs geconcentreerd is op één locatie, zodat het team van leerkrachten effectief het onderwijs kan organiseren en kan samenwerken. Voor de leerlingen geeft dit ook de meeste rust en regelmaat, ook elementen die het onderwijs ten goede komen”, stelt de gemeente Raalte.

Haalbaarheidsonderzoek
Het schoolgebouw van de St. Bernadetteschool is binnen de gemeente Raalte de enige school met voldoende leegstaande ruimte om een taalschool voor kinderen van 4 tot 12 jaar in te huisvesten. De gemeente wil de haalbaarheid daarvan verder onderzoeken. Eventuele aanpassingen en vervoer worden daarbij meegenomen.

Het haalbaarheidsonderzoek start met een bijeenkomst voor ouders met kinderen op de school in Heeten. Deze vindt plaats op dinsdag 10 mei van 19.30 tot 21.00 uur in ’t Trefpunt in Heeten.

Aparte klassen
Als dit plan haalbaar is, kan een afzonderlijke taalschool worden gevestigd in het gebouw van de St. Bernadetteschool. De kinderen die daar (taal)onderwijs krijgen komen dus niet bij de kinderen uit Heeten in de klas. Zij komen in afzonderlijke klassen en krijgen les van docenten die daarvoor speciaal zijn opgeleid. Wel kan het zijn dat de kinderen van de taalschool bijvoorbeeld gelijktijdig met de andere kinderen buiten spelen.

Mocht blijken dat de St. Bernadette geen haalbare optie is, dan wordt een taalschool op het azc-terrein gerealiseerd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.