Home / archiefcentraal / de kort levert kritische vragen voor stortgat onderzoek

de kort levert kritische vragen voor stortgat onderzoek

De Kort stuurde de vragen in na het verzoek vanuit de gemeente Raalte aan haar inwoners om vragen aan te dragen voor het onderzoek of de enquête naar de gang van zaken rond bedrijventerrein De Zegge VII.

Volgens De Kort moet allereerst de vraag gesteld worden waarom indertijd plotseling de draai gemaakt is naar het ontwikkelen van De Zegge VII en de keuze niet is gevallen op ‘meer voor de hand liggende gebieden’, zoals het gebied ten noordoosten van de kruising Ommerweg/Nijverdalseweg.

Ook het uitblijven van een bodemonderzoek voorafgaand aan de aankoop en het uitblijven van directe aangifte bij het OM na het ontdekken van het stortgat zijn voor De Kort reden tot vragen.

Geheimen
Bij de geheimhouding van de belangrijke ontdekking heeft De Kort ook de nodige vraagtekens. “Waarom is de ontdekking van het stortgat zo lang geheim gehouden voor de Raalter gemeenschap? Hiervoor bestond immers geen enkel redelijk argument. En waarom is die ontdekking maandenlang, zelfs voor de medewethouders en de opperste handhaver, burgemeester Piet Zoon, geheim gehouden?”

Ook de geheimhouding van de onderzoeksrapporten en de hoogte van de gemaakte kosten stelt De Kort ter discussie. “Ook hiervoor bestond geen enkel redelijk argument. Steeds werd als reden genoemd ‘omdat de huisadvocaat dat heeft geadviseerd’. Dat is echter geen valide argument want daarmee kun je álles onder de pet houden. Het antwoord kan slechts gegeven worden met het waaróm de advocaat daartoe adviseerde.”

Openheid
Volgens Hans de Kort kan uit de affaires rond De Zegge VII de les getrokken worden dat openheid, transparantie en meedenken door burgers, veel ellende had kunnen voorkomen. “Het is dan ook aan te bevelen dat het gemeentebestuur veel vaker gebruik maakt van de kennis van meedenkende, verstandige inwoners. Dat vereist echter een niet in zichzelf gekeerde angstige, maar een open, transparante overheid. Ik weet dat het deze opmerking sarcastisch klinkt, maar het is serieus bedoeld, nu we blijkbaar nog steeds te maken hebben met een gemeentebestuur dat amper bereid is lering te trekken uit in het verleden gemaakte fouten.”

Lees ook

Stekjesbeurs in centrum Lettele

LETTELE – Zij-actief houdt op zaterdag 2 oktober weer de jaarlijkse stekjesbeurs in het centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.