cu heeft vragen rond extra korhoenders op sallandse heuvelrug

De ChristenUnie Overijssel heeft bij monde van Staten lid Martha van Abbema vragen gesteld over de korhoen. De fractie wil meer weten over het bijplaatsen van korhoenders op de Sallandse Heuvelrug, omdat het project herplaatsing korhoen eerder (in 2013) was stopgezet.

Ten tijde van de stopzetting was het argument ‘gebrek aan resultaat’, omdat de hoeveelheid stikstof de heidevelden dusdanig had aangetast dat het niet meer bewoonbaar is voor korhoenders. Bovendien speelde de fragmentering van het leefgebied, voedselgebrek en ruimtegebrek een rol. Er werd voorzien dat ook de laatste nog aanwezige exemplaren zullen overlijden.

Wat is veranderd?
Tegen deze achtergrond verbaast de fractie van de ChristenUnie zich over de nieuwe herplaatsingen.  Martha van Abbema wil weten wat er veranderd is. “Is er minder stikstof in het heideveld? Is er minder voedseltekort en ruimtegebrek?”

Van Abbema wil ook weten of er kans is op duurzaam herstel van de populatie en wat de Gedeputeerde Staten vinden van de Brusselse conclusies dat de herplaatsing van de korhoen als problematisch wordt gezien.

Geld
De ChristenUnie vraagt zich daarnaast af welk bedrag met de nieuwe investering gemoeid is tot 2021 en of Provinciale Staten daartoe geen krediet beschikbaar moeten stellen. “Ís deze investering in de Sallandse Heuvelrug goed voor de economie, omdat het gaat om een open gebied, terwijl in andere Europese landen ter bescherming van de korhoen gebieden juist worden gesloten?”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.