wielercafe raalte lanceert sallands wielerlied

Wie dot mij wat, wie dot mij wat, wie dot mij wat vandage.
‘k Hen de banden vol met wind, nee ik heb ja niks te klagen.
Wie dot mij wat, wie dot mij wat, wie dot mij wat vandage.
‘k Soll wel zeggen, ja het mag wel zo.

Deze vier regels uit ‘Op Fietse’ zijn in het geheugen gegrift van al die miljoenen Nederlanders die op de laatste dagen van het jaar aan de Top 2000 zijn gekluisterd. Het is het lijflied van fiets-minnend Nederland, waarin Skik zingt over fietsen in het Drentse land. Diverse dorpjes en natuurgebieden komen voorbij, en er wordt een uitstapje gemaakt naar Duitsland.

“Het was fantastisch een Sallandse variant van dit lied te maken”, mijmert Henk Borkent. Toen hij daar voor werd gevraagd door de organisatoren van Wielercafé Raalte, bedacht hij zich geen moment. “Het is geen gemakkelijk lied, het was nog een heel gepuzzel een goedlopende tekst te maken”, herinnert Borkent zich de ontstaansgeschiedenis van zijn versie. De lat werd hoog gelegd.

“Wie goed naar het lied van Skik luistert, zal horen dat het een echte route betreft. Dat wilde ik ook proberen”, zegt Borkent. Hij heeft een passie voor de racefiets en ook voor de mountainbike. Hij koos voor een route over verharde wegen. “In totaal is het 124 kilometer”, licht Borkent een tipje van de sluier op. Veel meer wil hij nog niet verklappen. “Eén dingetje: vanzelfsprekend zit de Sallandse Heuvelrug in de route.”

Wielercafé
Het lied wordt ten doop gehouden tijdens het Wielercafé Raalte. De Raalter formatie Stillus verzorgt die avond livemuziek en is al druk bezig zich voor te bereiden. “Het is inderdaad geen gemakkelijk lied”, vindt ook Stillus-gitarist Mark Wispels. “Vooral onze zanger Luuk heeft er flink wat uurtjes oefenen in gestoken.”

Stillus verschijnt op het Wielercafé met een akoestische setting. “We komen met ons vieren”, legt Wispels uit. “Natuurlijk is Luuk onze zanger er, bij Op Fietse speelt hij ook mondharmonica. Drummer Jurrie heeft zijn cajón mee, een handtrommel van hout. Zelf speel ik basgitaar en Reinout neemt de gitaarpartij voor zijn rekening.”

Hoe zal het na het Wielercafé verdergaan met de Sallandse versie van Op Fietse? Borkent weer: “het is een prachtige afstand voor een zomerse zondagochtendrit op de racefiets. Het zou mooi zijn als de rit jaarlijks in het programma van de toerafdeling van CRT wordt opgenomen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.