Raalte Duurzaam wat is het en hoe doe je dat? Het begrip duurzaam kom je dagelijks wel tegen. Wat is nou eigenlijk Duurzaam vanuit de visie van de gemeente. In onze Visie Raalte Duurzaam 2050 hebben we het streven om in 2050 als Raalte duurzaam te zijn in de breedste betekenis van het woord: Zelfvoorzienend en zelfredzaam op basis van verbondenheid, bewustzijn, samenwerking en eigen kracht. Denkend en handelend in kringlopen. Oftewel zoals de VN-commissie Brundtland uit 1987 het definieert: ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen’.
Duurzaamheid gaat over de schaarste van de hulpbronnen waarmee welvaart wordt voortgebracht, zowel nu als in de toekomst. Het oppervlak van de aarde is eindig; grondstoffen raken op en de opnamecapaciteit van de atmosfeer en onze natuurlijke omgeving kent haar grenzen.
De termen ‘duurzaamheid’ en ‘duurzaam gebruik’ komen van oorsprong uit de bosbouw. Later zijn ze ook in de visserijbiologie gebruikt. In beide gevallen was de betekenis verwant met begrippen uit de ecologie. Het ging er om de natuur zodanig te beheren dat de natuurlijke structuren en processen niet principieel werden aangetast. Concreet: aan visgronden en bossen mocht niet méér vis of hout worden onttrokken dan er door natuurlijke aanwas vanzelf weer bij zou komen. Het respecteren van deze ‘gebruiksruimte’ betekent dat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen blijven maken.
Bij duurzame ontwikkeling is dus sprake van een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen zijn duurzaam.
Nou, dat is dan een leuke doelstelling en gedachtegang voor Raalte. Hoe gaan we dat dan realiseren? Met zijn allen en daar zijn we al hard mee bezig. Ik zie steeds meer initiatieven in de samenleving op het gebied van duurzaamheid. Zo zie ik dat commissies zich in de dorpen inzetten voor een duurzame samenleving. Met name gericht op energiebesparing en energieproductie. Als voorbeeld kan ik het op te zetten Zonnepanelenpark noemen van Endona in Heeten maar ook de aanpak van Mariënheem met Buurtkracht om te komen tot energiebesparing bij bedrijven en huishoudens.
Dit zijn mooie voorbeelden waar we als samenleving, bedrijfsleven en overheid samen optrekken. Dat is ook de nieuwe tendens vanuit de gemeente. Wij kunnen immers er niet voor zorgen dat Raalte Duurzaam wordt dat moeten we samen doen nu en naar de toekomst. En zoals gezegd gaat duurzaamheid niet alleen over energie maar over veel meer zaken. Zo zijn de ontwikkelingen van ons klimaat van groot belang en ook daar wordt op ingespeeld. Daaraan wordt intensief gewerkt vanuit het netwerk De Kracht van Salland.
Zoals u kunt lezen op de duurzaamheidspagina in Salland Centraal week 12 werkt het Waterschap met LTO Salland en andere grondeigenaren aan het verbeteren van de waterkwaliteit en het vermogen water vast te houden in een gebied. Een prima samenwerking waar water, natuur en landbouw elkaar ontmoeten. Maar duurzaamheid is er niet alleen voor organisaties en bedrijven. Ook voor de samenleving en onze jeugd. Dat komt mooi naar voren in het pilot project De Boerderijschool waar onze schooljeugd een aantal dagdelen les krijgen op de boerderij. Een unieke ervaring en win-win situatie voor school-boerderij en leerling. Dat maakt ook onze kinderen bewust van waar ons voedsel vandaan komt en hoe dat geproduceerd wordt.
Vanuit het programma Raalte Duurzaam 2050 werken wij intensief samen met de samenleving om gezamenlijk de duurzame doelen te bereiken. Daarom hebben wij bewust gekozen om ook de kennisverspreiding rondom deze thema’s samen met de samenleving, ondernemers en organisaties te bundelen en daarvoor de site SallandCentraal te gebruiken. Kijk eens op het tabblad ‘Duurzaam in Salland’ voor de eerste informatie.
En omdat we het samen doen, geef ik voor de volgende keer graag de pen door aan Jos Neulen van Duurzaam Mariënheem.
Frank Niens,
Wethouder Gemeente Raalte
Meer foto's
