volop veranderingen in olst wijhe voor opvang vluchtelingen

De gemeente Olst-Wijhe is volop bezig met de opvang van vluchtelingen. De gemeente kijkt naar nieuwe locaties voor eventuele noodopvang, gaat statushouders tijdelijk huisvesten op twee nieuwe locaties, zoekt nog plekken voor opvang van AMV-ers en gaat nieuwe goedkope woningen bouwen voor statushouders.

Hiermee wil de gemeente voorbereid zijn op een mogelijk grotere instroom dan verwacht wordt.

Nieuwe (crisis)noodopvanglocaties zijn volgens burgemeester Ton Strien hard nog. “Ik vind het belangrijk dat we ons voorbereiden op een mogelijk grotere instroom om te voorkomen dat er weer gebruik moet worden gemaakt van sporthallen. Zodra het resultaat gereed is, zullen we dat bekend maken.”

Statushouders
De gemeente is momenteel al bezig met het creëren van tijdelijke huisvesting voor statushouders. ‘De Bron’ aan de Thorbeckestraat in Olst wordt ingericht voor tien statushouders en bij ’t Zwervel aan de Raalterweg in Wijhe kunnen vijf statushouders wonen. In eerste instantie is de tijdelijke huisvesting tot 1 januari 2018.

De gemeente onderzoekt of er nog andere geschikte locaties zijn voor tijdelijke huisvesting van statushouders tot een totaal van veertig tot zestig personen. Wethouder Marcel Blind: “Deze maatregel heeft tot gevolg dat statushouders versneld het AZC kunnen verlaten, waardoor ruimte ontstaat voor vluchtelingen die nog in de noodopvang zitten. Voor de statushouders betekent het, dat ze in onze gemeente kunnen wachten op een reguliere huurwoning en al direct kunnen inburgeren in Olst-Wijhe.”

Goedkope woningen
De vluchtelingen met verblijfsvergunning zullen op termijn doorstromen naar een reguliere woning in Olst-Wijhe. De afgelopen decennia waren dat woningen van SallandWonen. Dat is altijd zonder problemen verlopen. Maar door de verhoogde instroom van statushouders kan er extra druk ontstaan op de woningmarkt. Om dit te voorkomen wordt momenteel een deelvisie ‘Goedkope huur in Olst-Wijhe, acute vraag en lange termijn waarde’ opgesteld. Eind maart 2016 is deze visie beschikbaar voor besluitvorming.

SallandWonen en de gemeente zullen erop aansturen dat in het laatste kwartaal van 2016 de eerste woningen kunnen worden gebouwd en opgeleverd. Wethouder Marcel Blind: “Deze kleinere en goedkopere woningen worden een aanvulling op het huidige aanbod voor jongeren, alleengaanden en anderen. Daar kunnen ook statushouders in ondergebracht worden. Daarmee wordt extra druk op de woningmarkt zoveel mogelijk voorkomen.”

AMV-ers
In Olst-Wijhe wordt ook nog gezocht naar een geschikte en beschikbare locatie voor de opvang van maximaal twaalf Alleengaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV-ers) en hun begeleiders.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.