veel meer zware vervuiling in ondergrond olasfa

In eerste instantie werd er uitgegaan van 485 ton teer in de grond. Nu blijkt dat er ongeveer 615 ton verontreiniging in de grond zit. Daarbij wordt een marge aangehouden van 20 procent naar boven of beneden.

Klachten
Na jarenlang onderzoek en discussie, is de sanering tien jaar geleden gestart. Bewoners zijn teleurgesteld over de afhandeling van hun klachten en het jaren durende saneringsproces. Ook zijn er omwonenden verhuisd omdat ze ziek werden van onder andere de jarenlange stress. Nu blijkt dat er meer vervuiling in de grond zit, reageren zij verbaasd en verontrust.

Second opinion
De bewoners hadden zelf om een tweede onderzoek gevraagd, omdat zij het vertrouwen in de provincie kwijt zijn. Zij zijn geschokt door de uitkomst en ze verwachten opnieuw vertraging.

Een van de bewoners die ziek is geworden door de sanering en alle gevolgen van het jarenlange sanerings-proces is hoogst verbaasd door het nieuws. “Als de berekeningen over de hoeveelheid in de grond van het eerste onderzoek niet kloppen, hoe zit het dan met de metingen en berekeningen van de uitstoot van gassen in de lucht? Wie zegt mij dat daar niet ook meer vrij is gekomen dan ons is voorgehouden?”, reageert zij tegenover RTV Oost.

Provincie
De provincie zegt dat het verschil verklaarbaar is door onder andere de interpretatie van de metingen en berekeningen. Dat zei gedeputeerde Lievers gisteren tijdens een vergadering in het provinciehuis op vragen van de PvdA en het CDA. Ook hij is teleurgesteld over de uitkomst van de second opinion.

Hoewel de provincie eerder al aangaf dat er lastig een einddatum te geven is aan de sanering, hoopte de gedeputeerde halverwege 2016 klaar te zijn. Gedeputeerde Lievers heeft altijd gezegd dat hij geen harde einddatum meer kon en durfde te geven. Nu er meer verontreiniging in de grond blijkt te zitten lijkt het logisch dat het nog langer duurt voor de sanering van Olasfa wordt afgerond.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.