uniek concert olster harmonie met slagwerk in de hoofdrol

De 90-jarige muziekvereniging Olster Harmonie verzorgt op zaterdag 12 maart een uniek concert in het Holstohus in Olst. Op deze zaterdag wordt uitgebreid gevierd dat het zestig jaar geleden is dat de muziekvereniging werd uitgebreid met een drumband.

Het wordt een heus slagwerkconcert, met als titel ‘Spotlight on the drums’. Een concert waarbij het slagwerk centraal staat. Een concert, waarbij voor zowel jong als oud genoeg te beleven en te genieten valt. Er wordt met hele verschillende acts gependeld tussen de toekomst van de huidige slagwerkgroep, het verleden van de toenmalige drumband en het heden. De theaterzaal is open vanaf 19.00 uur en het concert begint om 19.30 uur. De toegang is voor leden en donateurs gratis. Kinderen vanaf 6 jaar betalen 2 euro en volwassenen betalen 5 euro.

De toekomst en het verleden
Het concert wordt geopend met een optreden van de Junior-slagwerkgroep. Instructeur Frederik Roeland: “Omdat je wat jonger bent, wil dat nog niet zeggen dat je geen muziek kunt maken samen! De junioren spelen leuke liedjes over eten bestellen bij de Chinees en een ritmisch avontuur in de jungle!”

Bij het kerstconcert afgelopen december stalen zij al de show met hun optreden in Little drummerboy. toekomst is dan alvast behandeld. Bij het blokje ‘verleden’ komen de oud-leden van de drumband om de hoek kijken. Met een aantal reünisten zal een optreden worden gegeven met een nummer uit de oude doos en een nummer meer van deze tijd.

Unieke combinaties en bijzondere werken
Uiteraard zal de Slagwerkgroep zelf ook optredens verzorgen. En dat zijn bijzondere, unieke optredens. Bijvoorbeeld samen met de cellist Harm Baars is er gewerkt aan een verrassend nummer, waarbij cello en slagwerk met elkaar in gesprek gaan. “Een bijzondere combinatie van cello en slagwerk. Een stuk over contrasten. Van lieflijk naar stoer, van klassiek naar modern”, aldus Frederik. “Voor zover bekend, is dit uniek in de muziekwereld. Zoals de Slagwerkgroep bij het Harmonieorkest hoort, zo hoort het Harmonieorkest bij de Slagwerkgroep. Tenslotte zijn ze samen één Olster Harmonie. Dus ook het Harmonieorkest geeft acte de présence op het Slagwerkconcert. Naast eigen nummers, wordt er natuurlijk ook een nummer samen gespeeld.”

Voor dit jubileum heeft dirigent Arend Gerds, die tevens componist is, een verrassend nummer geschreven. De componist over zijn nummer: ‘’I count the days’ is de eerste zin van het liedje ‘The tallest man, the broadest shoulders’ van Sufjan Stevens. Frederik gaf dit nummer als voorbeeld van wat hem intrigeert. “Dit lied diende voor mij toen als inspiratiebron voor het nieuwe werk. De openingszin, ‘I count the days’, werd tevens de titel, omdat dit wel heel toepasselijk is voor een jubileumconcert. Een wens was dat de slagwerkgroep volledig op de voorgrond zou staan en dit keer niet zou functioneren als begeleiding van het orkest. Daarom heeft de slagwerkgroep een continue doorgaande lijn, waarbij het orkest vooral kleurt of soms even meedoet.” Volgens Frederik Roeland is het een ritmisch zeer divers stuk geworden.

Frederik doet zelf ook nog een flinke duit in het zakje. Voor dit concert bewerkte hij het nummer ‘Tsunami’. “Bombastisch slagwerk-geweld in een Dance-jasje; hopsa, met die voetjes van de vloer!”, aldus Frederik. Om het concert te kleuren in de juiste sfeer is DJ-Wesley de hele avond aanwezig met lichten en een lasershow. Hierdoor zal er constant dynamiek in de zaal zijn. Zowel in geluid als in licht. En na afloop van het concert draait hij nog even lekker door bij het ‘bal na’.

Donateur
Voor 10 euro per jaar kun je donateur worden en ontvang je ook nog eens gratis het historische Jubileumboek van de 90-jarige Olster Harmonie. Dit boek is ook te koop bij boekhandel Korten en Infocentrum Den Nul.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.