stem op een van de vijf genomineerde ideeen van het beste idee voor olst wijhe

Blij verrast is de jury met alle leuke, innovatieve, creatieve, originele ideeën die zijn ingestuurd naar aanleiding van de oproep mee te denken over ‘Het Beste idee voor Olst-Wijhe’. Er blijkt maar weer uit hoe betrokken we zijn bij onze gemeente en hoeveel enthousiaste inwoners zich willen inzetten om Olst-Wijhe nóg leuker te maken.

De jury heeft alle 25 ideeën onder de loep genomen en gekeken welke ideeën van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de gemeenschap van Olst-Wijhe. Vijf inzendingen zijn genomineerd. Daaruit worden een Publieksprijs- en een Juryprijswinnaar gekozen. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking zullen de winnaars bekendgemaakt worden. De prijs bestaat uit de bokaal Lampje, het brein achter de Duckstadse uitvinder Willie Wortel, uit de ondersteuning van een medewerker van ut Huus bij de het onderzoeken naar de uitvoerbaarheid van de twee winnende ideeën en uiteraard … alle lof en eer!

Een verkorte weergave van de genomineerde ideeën:

Een fleurig Olst-Wijhe in zomer én in winter
Niets kan een dorp zo opfleuren als … een bloemetje! De straten van Olst en Wijhe ’s zomers vol hangen met vrolijke, kleurige hangplanten is dan ook het goede idee van Erna van der Ploeg.
Maar ook in de winter kan het in Wijhe wel iets vrolijker. Erna’s idee voor de kersttijd: een mooie grote kerstboom met lichtjes op het Van Dedemplein en de kerstbomen in de Langstraat versieren met zelfgemaakte, duurzame decoraties. Het zou een leuk project voor de basisschoolleerlingen kunnen zijn.

Kunstproject ‘Beeld van een kind’
Lekker ontspannen schilderen en beeldend werken, samen met andere kinderen. Dat is waar het om gaat bij het kunstproject ‘Beeld van een kind’. Het project is bedoeld voor vluchtelingenkinderen en kinderen uit Olst-Wijhe. Een goed idee om meerdere redenen: het geeft kinderen de kans geeft hun talenten te ontwikkelen, het helpt hen problemen te verwerken en draagt bij aan een snellere inburgering en integratie in de samenleving. Joke Proper, bedenker van dit idee en zelf kunstenaar en leerkracht, wil dit project graag realiseren op vrijdag of zaterdag (eventueel samen met andere enthousiaste kunstenaars). Een leuk, leerzaam en creatief project met als sluitstuk een feestelijke expositie: de kinderen worden dan écht gezien en beleven even hun ‘moment of fame’.

Het pop-up café: dé mobiele ontmoetingsplek
Wat zou nou een echte aanwinst voor onze gemeente kunnen zijn? Voor Marion Vorselman was het antwoord op die vraag niet moeilijk: een pop-up café! Een café dat op elke plek in Olst-Wijhe kan opduiken … langs de IJssel, in een woonwijk, bij een woon- of zorgcentrum, eigenlijk overal.

Zo’n cafeetje moet natuurlijk mobiel zijn en makkelijk op te zetten en in te richten (leuk om samen te creëren!). Met een paar pallets of een omgebouwde caravan of auto kom je al een heel eind. Je kunt er een praatje maken met een buurtgenoot die je al in geen tijden gesproken hebt, ideeën uitwisselen, de laatste nieuwtjes; gewoon gezellig en ongedwongen met een hapje en een drankje erbij. Daar kom je – jong en oud – natuurlijk wel je huis voor uit.

De opzet van een Olst-Wijhe poll
Een goed idee van Joke Proper, waarbij onze gemeente zeker gebaat zou zijn: een Olst-Wijhe poll.
Waarom? Je kunt met een poll over uiteenlopende onderwerpen peilingen doen onder inwoners. Bijvoorbeeld over sport, cultuur, de gemeente, recreatie, eigenlijk over alles wat er speelt. Je kunt er ook animo mee peilen voor activiteiten – denk aan lezingen, films, workshops, evenementen – en daar vervolgens beleid aan koppelen. Ook zou je aan de hand van de polls een club kunnen oprichten, bijvoorbeeld een eet- , hobby- of wandelclub. Kortom, zo’n poll is multi-inzetbaar en biedt Olst-Wijhe alleen maar voordelen.

Houd je eten over? Geef het door!
Supermarkten zijn er al langer mee bezig, maar misschien kunnen particulieren ook iets doen met eten dat overblijft. Met deze gedachte loopt Greet Knol al een poosje rond. Vaak houd je eten over, bijvoorbeeld na een feest of buffet. Soms vries je iets in, maar ook heel veel voedsel dat nog goed is, wordt weggegooid. Dat is zonde, niet van deze tijd – waarin duurzaamheid vooropstaat – en bovendien maatschappelijk onverantwoord, omdat we mensen die zich minder kunnen veroorloven er een plezier mee zouden kunnen doen. Greets idee is dan ook een soort ‘voedseldoorgeefluik’. Een punt in Olst-Wijhe waar je kunt aangeven wat je aan eten overhebt of waar je je kunt aanmelden als je graag eten wilt afnemen.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.