sallandploffers houden zesde dorsdag

De bloeiende vereniging presenteert zich iedere tweede paasdag aan het publiek. En dat komt ieder jaar massaler op het evenement af. Afgelopen jaar werd het eerste lustrum gehouden van de Dorsdag van de Sallandploffers. Vele belangstellenden wisten in de afgelopen jaren de weg te vinden naar het boerenerf van de familie Heuven. Deze stijgende belangstelling toont voor de Salland Ploffers aan dat zij met dit evenement in een behoefte voorzien. Dit jaar zal alweer de zesde editie plaatsvinden.

Ploegen, met tractor of paard, dorsen met machines uit de vroege jaren 50 van vorige eeuw. Knollen plukken of aardappels poten met de eerste landbouwmachines die daarvoor zijn ontwikkeld. Het kan allemaal in Raalte. Ook dit jaar staat de dorsdag weer op het programma van de Sallandploffers. Er kan weer volop genoten worden van de verschillende demonstraties, hoe vroeger de eerste mechanisch voorbewogen of aangedreven landbouw machines werkten. Van heinde en ver komen mensen met diverse tractoren en landbouwwerktuigen van voor 1970 om deze tentoon te stellen, waaronder zeer mooi gerestaureerde exemplaren.

Op het terrein staan ook diverse stationeer motoren opgesteld, die voeger gebruikt werden voor aandrijving van de eerste kleine dorsmachines, of andere kleine werktuigen. Later werden deze stationeer motoren ook gebruikt voor de eerste melkmachines. Op het erf en in de opengestelde schuren zijn ook diverse handgereedschappen van weleer te bezichtigen en zullen er enkele oude ambachten te zien zijn. Ook dit jaar zullen er een aantal kramen aanwezig zijn met onderdelen voor oude tractoren en landbouwwerktuigen, maar ook enkele kraampjes met diverse snuisterijen voor de dames.

Aan de kinderen is ook gedacht door het opstellen van een springkussen. Natuurlijk kun je ook een consumptie nuttigen op de boerderijdeel. Dames zullen er rondlopen in diverse klederdrachten van midden vorige eeuw zowel Sallands- maar ook Staphorster dracht. Dit alles om de gemoedelijke sfeer uit het midden van de vorige eeuw te benadrukken. Naast de passie voor oude landbouwmachines dragen de Salland Ploffers ook een warm hart toe aan Salland, Het mooie gebied tussen de IJssel en Twente, met haar mooie coulissen landschap en prachtige boerenerven.

Daarom zal Stichting Sallands Erfgoed zich ook op de Dorsdag presenteren. Stichting Sallands Erfgoed (SSE) is een stichting opgericht door enthousiaste Sallanders die trachten het Sallandse gevoel en bijbehorende kenmerken te bewaren voor het nageslacht. Deze stichting wil met name historische boerderijen en erven aandacht geven, en zich inzetten om deze te bewaren. Hiervoor organiseren zij allerlei activiteiten zoals:

– Subsidie rieten boerderijdaken
– Fietsroutes langs bijzondere historische boerderijen
– Thema dagen
– Lezingen en presentaties
– Boekuitgaves ( Boerderijen van Salland, Fietsroutes langs Sallandse boerderijen)

Kortom, er valt weer veel te zien en te beleven. De dorsdag is dit jaar op 28-3-2016 tweede paasdag, van 10.00 uur tot 17.00 uur aan de Hogebroeksweg 33 Raalte ( bij Heino N35 Afslag Heino Noord.)

De toegang is gratis.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.