referendum in salland op vertrouwde locaties

In hoofdlijnen is de organisatie van een referendum gelijk aan een gewone verkiezing. De kiezer krijgt een stempas en gaat daarmee naar het stembureau. Daar krijgt deze een stembiljet en stemt. Er wordt ’s avonds door het stembureau direct geteld en niet zoals de afgelopen keren de dag erop.

“Er is voor gekozen om geen veranderingen in de stembureaus aan te brengen. Dat betekent dat er 22 locaties zullen zijn waar gestemd kan worden”, laat burgemeester Martijn Dadema van de gemeente Raalte weten. “Stemmen is een democratisch recht, er komen ook campagneborden waar partijen hun poster mogen plakken.”

Opkomst
Over de verwachte opkomst doen beide gemeenten geen uitspraken. “De opkomst zal afhangen van de landelijke trend die zal ontstaan. Er wordt veel gesuggereerd. Voorspellingen doen we echter niet. Er zit wel een ondergrens aan de rechtsgeldigheid van dit referendum, namelijk minimaal 30 procent opkomst”, laat de gemeente Raalteweten.

De gemeente Olst-Wijhe meldt: “Over opkomstpercentages doen we geen uitspraken. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld zijn stem uit te brengen. De tijd zal het leren hoeveel mensen daar gebruik van maken.”

Referendum
Het referendum gaat over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De Nederlandse regering steunt het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne en daarmee de buitengrenzen van Europa te versterken en de economische- en handelsrelaties met Oekraïne te verdiepen. Op 6 april 2016 gaan de Nederlanders naar de stembus om hun mening over dit samenwerkingsakkoord te geven. De uitkomst is overigens niet bindend.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.