raaltese laat suikerverslaving achter zich dankzij tv programma

Door Tristan Reerink

Zoals de naam van het realityprogramma al verklapt, staan bizarre eters centraal. Een paar weken lang worden Nederlanders met een eetstoornis gevolgd en hieraan geholpen. Dennis Weening presenteert het geheel. Bianca Eikelboom (33) is door haar ouders opgegeven, in de hoop dat er iets aan haar eetpatroon verandert.

Groente, vlees en melk
Terwijl ik onderweg ben naar Bianca beeld ik mij in hoe de binnenkant van haar koelkast gevuld is met tig flessen cola, de vrieskist volgeladen is met raketijsjes en elke vierkante centimeter van haar keukenkastjes benut wordt door zakken snoep. Met andere woorden: een paradijs voor zoetekauwen. Als Bianca mij binnenlaat en ik een plekje zoek aan tafel blijft er weinig meer over van die voorstelling. Op tafel staat een fruitschaal waar ook daadwerkelijk fruit in ligt en de koelkast is gevuld met groente, vlees en melk. Een heel verschil met vorig jaar, geeft ze toe. “Tot vorig jaar stond ik letterlijk op met snoep en ging ik er mee naar bed. Dat heb ik praktisch mijn hele leven gedaan. Ik was een moeilijk kind en een hele lastige puber. Die eetstoornis heb ik dus al vroeg ontwikkeld. Mijn ouders hebben nooit grip kunnen krijgen op mijn eetgewoontes.”

Koek als ontbijt
Als Bianca negen jaar geleden zwanger is van haar zoontje Quincy, probeert ze gezonder te eten en het snoep te laten staan. Die poging mislukt en ze blijft hangen in haar suikerverslaving. Als ze vervolgens aanklopt bij hulpinstanties krijgt ze nul op het rekest. Ondanks haar opvallende en ongezonde levensstijl weet ze haar zoontje op een gezonde wijze op te voeden met een normaal voedingspatroon. Hij heeft zelfs nooit iets doorgehad van de bizarre eetgewoonte van zijn moeder.

“Als ik hem ‘s morgens uit bed haalde stond zijn ontbijtje met bruine boterhammen en melk klaar. Ik at dan niet met hem mee, had zelf al snel een koek opgegeten in de keuken. Dat was mijn ontbijt.” In de middag eet Quincy mee op school. ‘s Avonds gewoon bij zijn moeder, bij zijn vader (gescheiden ouders) of opa en oma. “Quincy is een gezonde jongen die veel beweegt en gewoon goed eet”, licht Bianca toe. Ze benadrukt dat er in het televisieprogramma een verkeerd beeld is geschetst van de thuissituatie. “Er ontstond een beeld dat Quincy zelf snakt naar een gezonde maaltijd, maar elke dag alleen maar slecht eten voorgeschoteld zou krijgen. Dat is echt niet waar”, vertelt ze stellig.

Plezier in koken
Tijdens de opnames van het realityprogramma heeft Bianca een knop omgezet, vervolgt ze haar verhaal. “Ik realiseerde me dat het zo echt niet meer verder kon. Ik voelde ongezond en had overgewicht. Dat knaagt aan je zelfbeeld.” In een opwelling besluit ze om al het snoepgoed de deur uit te doen. “Vier van die grote boodschappentassen vol met snoep en ander ongezond spul heb ik weggegeven aan buren, familie en vrienden. Het was denk ik wel ruim twaalf kilogram wat ik in huis had liggen.” Terugblikkend beschouwt ze die gebeurtenis als de echte omslag in haar leven. “Vroeger kookte ik twee keer in de week. Voor mijn zoontje. De andere dagen at hij bij zijn vader of opa en oma. Tegenwoordig kook ik zes keer in de week. Ik heb er echt plezier in gekregen.” De trots is van haar gezicht af te lezen.

Strak voedingsschema
Inmiddels is Bianca Eikelboom bijna vijftien kilogram afgevallen en is haar BMI (body mass index) weer op gezond peil. Als ze nu nog vijf kilogram afvalt heeft ze haar streefgewicht bereikt. Met hulp van een voedingsconsulent, die ze één keer per week bezoekt, moet haar dat lukken. “Ik heb nu een strak voedingsschema waar ik mij aan houd.” Ze laat een soort dagboek zien waarin ze dagelijks bijhoudt wat ze al heeft gegeten en wat ze nog mag eten. “Bizarre eters heeft mij ertoe aangezet om echt iets aan mijn probleem te doen. Het heeft me flink aan het denken gezet. Maar de nazorg en voedingsconsulent die ik zelf heb benaderd heeft echt zoden aan de dijk gezet.”

Samen eten
Voor Bianca Eikelboom natuurlijk hartstikke mooi dat ze zich zo in positieve zin heeft veranderd. Dat ze op gezond gewicht is gekomen en haar zelfbeeld enorm verbeterd is. Toch heeft haar omslag misschien nog wel iets veel mooiers gebracht. Tegenwoordig eet ze elke dag samen met haar zoontje Quincy. Samen ontbijten, lunchen en dineren. Zelf geeft Bianca toe dat de band met haar zoontje sterk verbeterd is. “We doen meer samen nu. Het is een stuk gezelliger in huis geworden.”

Geen zak snoep die opweegt tegen zo’n positieve verandering, toch?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.