raalter ondernemers helemaal klaar met college

Wethouder Jacques van Loevezijn liet vorige week weten dat het betaald parkeren in het centrum van Raalte niet wordt afgeschaft. Sterker nog, er wordt geïnvesteerd in een ‘makkelijkere vorm van betaald parkeren’. En dat viel de ondernemers rauw op hun dak. “Het college doet net alsof dit in goed overleg is besloten. Maar wij distantiëren ons hier van”, zegt Henny Zomer.

Visie
Een afvaardiging van het ROV (Raalter Ondernemers Verbond) werd vorige week door de wethouder op de hoogte gesteld van het plan dat hij naar de gemeenteraad gaat sturen. “Dat was een shock”, zegt Zomer. “Wij vinden het afschaffen van het betaald parkeren in Raalte een vereiste voor de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van het Raalter centrum.”

Reimert (oud-voorzitter van het ROV) gaat nog een stap verder. “Het college heeft geen idee wat er loos is. Dit is echt triest. Raalte loopt gevaar. Raalte balanceert op het randje. De leegstand is hoog en ondernemers zijn al blij als de kassa een keer rinkelt. Maar het college is niet bereid om geld te investeren in de lokale economie. Dit college heeft geen visie. Dat wisten wij al bij de aanstelling, want in hun plannen was niet eens een paragraaf over de lokale economie. Ze hebben geen visie, geen beeld en geen doel wat betreft het centrum van Raalte. Dat blijkt uit heel veel zaken, maar dit is wel een heel goed voorbeeld.”

Vooraf al vast
Volgens het ROV en de KRW stond het vooraf al vast dat het betaald parkeren zou worden gehandhaafd. Reimert: “De eerste regel van het onderzoek van Adviesbureau Seinpost was: ‘Schaf het betaald parkeren af’. Het college heeft lang gebroed, is met een voorstel gekomen, dat is door de raad teruggestuurd en nu komt hetzelfde voorstel weer op tafel. Sterker nog, er wordt in geïnvesteerd en het wordt nog ingewikkelder.”

De ondernemersverbonden overwegen sterk om niet meer met de gemeente om tafel te gaan als het gaat om nieuwe onderwerpen. “Wat loopt, dat loopt. Maar we denken er wel aan om niet meer mee te doen aan de gesprekken. We worden toch niet gehoord. En dit is niet de eerste keer”, zegt Haarman (KRW) terwijl hij zijn hand legt op een flink dossier dat voor hem op tafel ligt.

“Dit is puur politieke onwil”, zegt Zomer. “Je kunt samen dansen of je kunt niet samen dansen. Maar het lijkt wel of hier helemaal niet gedanst mag worden.”

Toekomst
Hoe het nu verder moet, weten het ROV en de KRW ook niet. Van de Raalter politiek verwachten ze niet veel. “Er was tijdens het politiek café in februari 2014 maar één partij die niet volmondig voor afschaffing van het betaald parkeren was. Dat was GemeenteBelangen. De rest wel. Maar als dit voorstel wordt aangenomen, is het puur kiezersbedrog”, zegt Reimert.

Haarman besluit: “Het college doet gewoon helemaal niets voor de lokale economie. Sommige ondernemers hangen aan een zijden draadje. Er zijn ondernemers die na gaan denken of ze nog wel in Raalte willen en kunnen blijven.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.