Home / archiefcentraal / raalte informeert buren tankstation over explosiegevaar

raalte informeert buren tankstation over explosiegevaar

Binnen de gemeente zijn er momenteel negen van deze gasinstallaties. Binnenkort komt er een nieuw tankstation met een LPG-inrichting in Nieuw Heeten. In het kader van risicocommunicatie zijn alle inwoners van Nieuw Heeten schriftelijk geïnformeerd over de risico’s die bij een dergelijke installatie aanwezig zijn en wat men kan doen bij een incident. Bij de overige installaties zullen omwonenden binnenkort ook geïnformeerd worden.

Risico’s bij LPG-tankstation
Een tankstation op zich heeft uiteraard een brandrisico, Bij een tankstation waar ook LPG verkocht wordt is het gevaar wat groter, namelijk brand en/of explosie. Dit kan voorkomen bij de overslag van LPG van de tankauto naar een boven- of ondergrondse tank. Het gevaar van een explosie van een ondergrondse tank, zoals in Nieuw Heeten van toepassing is, is minimaal.

Risicocommunicatie
Voor het verlenen van een vergunning heeft de Veiligheidsregio IJsselland de gemeente Raalte geadviseerd. In haar advies heeft zij gewezen op onder andere een goede communicatie met de directe omgeving van dit bedrijf. De risico’s van een dergelijke installatie gelden vooral binnen een bepaalde afstand van dit bedrijf, ook wel de risicocontour genoemd. Voor een LPG-installatie wordt deze risicocontour aangehouden op 450 meter. Binnen deze contour is er bij een incident een verhoogd risico op slachtoffers.

Alarmering
Als er sprake is van een explosiegevaar, worden de inwoners op verschillende manieren gealarmeerd worden. Hierbij kan de sirene en/of een geluidswagen ingezet worden. Een alarmering kan ook gedaan worden door een NL-Alert bericht in het postcodegebied te versturen. Ook het gebruik van de social media kan ingezet worden om de inwoners te informeren over een mogelijke dreiging. Meer informatie wordt daarna gegeven via de rampenzender op RTV-Oost

Risicokaart
De gemeente heeft alle risicovolle inrichtingen/installaties op de risicokaart opgenomen. Deze risicokaart kunt u bekijken via de website www.risicokaart.nl . Deze kaart wordt actueel gehouden aan de hand van onder andere de vergunningverlening aan bedrijven.

Vragen
Als inwoners nog vragen hebben over dit onderwerp, dan kunnen ze contact opnemen met de gemeente Raalte op het telefoonnummer 0572-347799.

Lees ook

Wiegeliedjes en nachtmerries in Nicolaaskerk

WIJHE – Sinje Kiel en David van Ooijen verzorgen op zaterdag 7 augustus een concert …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.