raalte bezint zich op geplande woningbouw door nieuwe regels

Er moet een aantal woningen geschrapt worden uit de huidige woningbouwprogrammering in de gemeente Raalte. Dat stelt het college van B&W. Op die manier moet het mogelijk blijven nieuwe woningbouw te realiseren die inspeelt op de vraag van nu en in de toekomst.

Het college wil deze weg bewandelen omdat begin 2016 nieuwe woonafspraken met de provincie Overijssel zijn gemaakt. De provincie heeft daarbij vastgesteld dat er in Overijssel te veel woningbouwplannen zijn en dat het aantal plannen moet worden verminderd. Gemeenten mogen vanaf nu niet meer woningen in bestemmingsplannen vastleggen dan dat er aangetoonde behoefte is.

Voor Raalte is dit aanleiding om de woningbouwprogrammering kritisch tegen het licht te houden. Wethouder Wout Wagenmans: “Door nu in het type woningen te snijden waar weinig vraag naar is, maken we ruimte voor initiatieven die wel afgezet worden. Zo spelen we in op de vraag uit de markt.”

De komende tien jaar is er in de gemeente Raalte nog wel behoefte aan nieuwe woningen. Daarom zijn op diverse locaties bestemmingsplannen voor nieuwe woningen vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwbouwwijken Salland II, Franciscushof of de Veldegge.

In de gemeente Raalte zijn ongeveer net zoveel woningen in bestemmingsplannen opgenomen als dat er behoefte is. Als men echter nog nieuwe plannen wil ontwikkelen of initiatieven honoreren, moet er gezien het provinciale besluit eerst op een andere locatie bestemmingsplancapaciteit worden geschrapt.  

Nieuwe initiatieven
Zaken als vergrijzing, langer zelfstandig thuis blijven wonen en de toename van 1 en 2 persoonshuishoudens maakt dat er in de toekomst behoefte zal zijn aan een ander type woning dan dat nu veelal op de uitbreidingslocaties is voorzien. Het college stelt daarom voor om in de huidige programmering een aantal woningen te schrappen. Zo worden nieuwe woningbouwinitiatieven mogelijk gemaakt die inspelen op de vraag van nu en in de toekomst.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.