plan kloostertuin nieuwe invulling voor zalencomplex jansen

Nadat Bouwbedrijf Bongers in oktober het volledige terrein heeft gekocht van de familie Jansen, is de afgelopen maanden in hoog tempo gewerkt aan mooie plannen voor dit terrein. Bongers en de gemeente Dalfsen zijn hierin samen opgetrokken, vergezeld door VAB architecten uit Rijssen en Het Oversticht.

Zo komt op de hoek van de Schoolstraat met het kanaal ‘Het Klooster’. Dit is een nieuw appartementencomplex met drie appartementen. Het nieuwe klooster is gelijk herkenbaar aan de dakvorm, kleuren en de ramen. Die komen vrijwel overeen met het vroegere klooster dat tot 1987, ca. 100 meter verderop, aan de Schoolstraat stond. Dit gebouw was verwant aan het rijksmonumentale klooster in Dalfsen, dat staat aan de Oosterstaat.

Wethouder Klaas Agricola, die ruimtelijke ontwikkeling in zijn portefeuille heeft, is zeer ingenomen met het plan. “Het is in Lemelerveld een beeldbepalende plek die vraagt om een passende, maar ook een kwalitatief hoogwaardige invulling. Met dit plan krijgt het dorp Lemelerveld nieuwe dynamiek.”

Woningaanbod voor zowel starters als senioren
Naast het nieuwe klooster komen vijf woningen in een rij aan het kanaal. Dit blok is speciaal ontworpen aan de hand van de ligging aan het kanaal. Zo hebben deze woningen naast een tuin, ook allemaal aan de kanaalzijde een balkon met uitzicht op het water. Aan de Schoolstraat komen twee blokken van drie onder één kap woningen die aansluiten op het bebouwingsbeeld van de bestaande woningen aan deze straat. Aan de toekomstige nieuwe straat Kloostertuin komt een blok van vier rijwoningen en een blok van drie rijwoningen. De woningen in Plan Kloostertuin zijn geschikt voor een brede doelgroep. De herontwikkeling van deze prominente plek in Lemelerveld is een onderwerp waar ook Plaatselijk Belang Lemelerveld zich al jaren hard voor heeft gemaakt.

De blik op het kanaal van Lemelerveld
Het idee om het klooster te laten herleven is afkomstig van inwoners van Lemelerveld, die in 2014 actief hun ideeën hebben ingebracht in de ontwikkelingsvisie ‘De blik op het kanaal van Lemelerveld’. Concrete resultaten van deze visie zijn naast het nieuwe klooster, de plannen van Bouwbedrijf Bongers bij de Driepuntbrug voor appartementen en twee onder één kap woningen in de stijl van de vroegere suikerfabriek, de fietsstraat inclusief kunstwerk Tolplaats, de Sukerbietenbrug (N348) met daaronder fraai aangelicht het kanaal en een kade langs het kanaal die deze nieuwe brug optimaal inpast in het nieuwe centrum met het Kroonplein. Deze kade vormt de tweede fase van het centrumplan en wordt binnenkort gerealiseerd.

Het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen stelt de plannen voor Locatie Jansen in de vorm van een stedenbouwkundige visie formeel voor aan de gemeenteraad, die zich hier naar verwachting eind april over zal buigen. Na wijziging van het bestemmingsplan kunnen de nieuwe plannen werkelijkheid worden.

Foto’s: Bouwbedrijf Bongers

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.