parkeertarieven verlagen maakt centrum niet vitaler

Niet de parkeertarieven, maar de sfeer en mix van winkels, horeca en andere voorzieningen bepalen de aantrekkelijkheid van winkelcentra. Dat stellen Jeroen Roelands en Guido Scheerder van Goudappel Coffeng. “De discussie over betaald parkeren leidt vooral af. Laten we ons op de echte vraagstukken richten.”

Roelands en Scheerder zijn respectievelijk adviseur Parkeren & lokatieontwikkeling en adviseur Ruimtelijke economie bij het Deventer bedrijf dat zich bezighoudt met vele aspecten van mobiliteit.

De adviseurs zien dat de vingers vaak en snel naar parkeertarieven worden gewezen wanneer winkelcentra – bijvoorbeeld in Raalte – minder in trek geraken. Vaak onterecht. “Google even op nieuwsberichten over parkeren en de teneur is helder. Parkeren is veel en veel te duur. Winkelgebieden zitten massaal in de malaise door betaald parkeren. Politici zijn er als de kippen bij – zeker in lokale verkiezingstijden – om daadkrachtig ingrijpen te bepleiten. Door dit mediageweld zou je het bijna gaan geloven. Daar zit precies onze pijn. Winkelgebieden worden niet vitaler door krantenkoppen. Sterker nog: het leidt af van de echte vraagstukken.”

Roelands en Scheerder erkennen dat het niet makkelijk is winkelier te zijn. “Klanten hebben door de crisis een legere portemonnee en de groeiende concurrentie van internetwinkelen is merkbaar.”

Ook leegstand zonder betaald parkeren
Maar komt dat door betaald parkeren? “Vaak niet”, stellen de adviseurs. “Ook centra zonder betaald parkeren, zoals Echt of het oude centrum van Voorburg, kampen met leegstand en teruglopende bezoekersaantallen. Goes schafte, bij wijze van proef, het betaald parkeren tijdelijk af. Deze pilot haalde de einddatum echter niet: geen meetbaar effect op de bezoekersaantallen. Wel liep de gemeente een gat in haar begroting op.”

Voor Leidsenhage, één van de grootste winkelgebieden in de regio Haaglanden, is parkeren al sinds jaar en dag gratis. Toch staan ook hier de bezoekersaantallen onder druk. “In plaats van parkeren zet de eigenaar daar in op het vergroten van de aantrekkelijkheid in termen van kwaliteit van openbare ruimte, beleving en diversiteit in het winkelaanbod. Dat doet hij vast niet omdat gratis parkeren niet goedkoper kan. Dat doet hij omdat hij weet dat het niet om parkeren draait. Mensen komen niet naar Leidsenhage om eens lekker te parkeren.”

Het nieuwe winkelen
De heren hebben dan ook een duidelijke boodschap voor winkeliers en politici. “De functie bepaalt de vraag naar parkeren en niet andersom. Ga werk maken van sfeer en een nog mooiere mix van winkels, horeca en andere voorzieningen. Bedenk wat je wilt met je winkelgebieden op de onvermijdelijk rustige delen van de week. Ga werk maken van het nieuwe winkelen. Dat is echt meer dan gratis WiFi.”

Tarieven omhoog?
Ze gaan zelfs nog een stapje verder. “Hoezo heb je een auto nodig om geld uit te geven? Koester die fietsers en bus- of treinreizigers. Zij komen vaker en blijven langer. Misschien moeten de parkeertarieven wel omhoog!”

Roelands en Scheerder verbazen zich over het feit dat sommige politici afscheid willen nemen van een instrument als betaald parkeren. “Met een passend parkeerregime beïnvloedt je hoe mensen naar de (winkel)centra komen, hoelang ze er willen blijven en waar je de ‘overlast’ van autoverkeer wilt hebben. Niet parkeertarieven maar ongebreideld zoekverkeer, uitlaatgassen en winkelfiles doen afbreuk aan de aantrekkelijkheid van winkelcentra.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.