opinie weidevogelbeheer vooral symbolisch maar wel belangrijk

De Snoo was vanmorgen bij Vroege Vogels te gast, waar ze een week eerder nog een leuk feestje gevierd hadden omdat het zo goed gaat met de Grutto. De Snoo zei het niet letterlijk, maar dat feestje had wat hem niet gehoeven.

Door Harrie Kiekebosch

Weidevogelbeheer is feitelijk onzin, vindt hij (en ook dat zegt hij iets milder), je moet de bron aanpakken, niet de symptomen. De Snoo heeft er onderzoek naar gedaan. Dus dan is zijn zienswijze net iets meer waard, dan dat je er met gezond verstand naar kijkt. Maar logisch is het wel: als je kijkt hoe boeren hun land bewerken, dan weet je zeker dat weidevogels het lootje leggen.

Waarmee ik niet zeg dat boeren hun land anders moeten bewerken, ik benoem alleen het logische gevolg. Wil je weidevogels redden, dan moet het hele systeem om. Je wint die wedstrijd niet met hier en daar een paar hectare nesten markeren, er om heen maaien en dan maar ‘kijken wat er van komt’. Zo krijg je de bij ook niet terug met vrolijk wildmengsel in de berm. En de korhoen redt je ook niet, wat je ook toepast op de Sallandse heuvelrug.

De Snoo heeft het over ‘integraal beheer’. Als je de grutto maximaal beschermt, is zijn veronderstelling, dan gaat dat bijvoorbeeld ten koste van de vos. Maar wat, als je de vos wil beschermen? Zijn standpunt: als je de natuur wil beschermen moet je de natuur in zijn geheel beschermen.

Dat leidt tot een andere manier van ‘boeren’, maar je moet dan ook kijken naar de voedingsmiddelenindustrie en naar de supermarkten. Die hebben even goed een grote rol te vervullen. Bijvoorbeeld in het anders omgaan met eten en verpakkingsmateriaal.

Zo’n ketenverandering zit er best wel in, maar daarvoor moet het eerst nog veel verder verkeerd gaan. Kijk maar naar olie. Tien jaar geleden werd je nog uitgelachen met zonnepanelen, terwijl olie toen de aarde verwoeste. Zelfs nu elektrisch goedkoper te produceren is met zon, zelfs nu aantoonbaar gemaakt is dat windenergie minder overheidsgeld kost dan fossiele energie, lacht de VVD de PvdA nog uit die benzineauto’s zo snel mogelijk de wereld uit wil.

Toch was de elektrische auto er nooit gekomen als er niet een paar gekke voorlopers waren die vol bleven houden aan hun gelijk. En zo is het met de strijd voor de natuur ook. Laat activisten voor weidevogels, korhoenders, wildmengsels en wat dan ook, lekker maar hun gang gaan. Want ook al helpt het allemaal niet rechtstreeks, via die weg moet de verandering wel ingezet worden.

Als je verandering wil tenminste.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.