opinie raad in raalte doet niets aan megastallen

Ter herinnering.

Enkele jaren geleden heeft de Raalter gemeenteraad besloten dat in Raalte megastallen alléén mogen worden gebouwd binnen de vier zogenaamde Log-gebieden. In samenhang daarmee besloot de raad, in een boekwerkje van 59(!) pagina’s, om deze stallen aan het zicht te onttrekken, middels het aanbrengen van effectieve landschappelijke beplanting.
Later werden de regels betreffende de mogelijkheden voor megastallen geïntegreerd in een nieuw bestemmingsplan Buitengebied.

Hierbij heeft de gemeenteraad echter een enorme blunder begaan. De blunder namelijk dat nu niet slechts in enkele kleine, speciaal daarvoor aangewezen, gebiedjes het bouwen van een beperkt aantal megastallen werd toegestaan, maar in het in het héle buitengebied. En dit bijna onbeperkt.

In Olst-Wijhe zijn nu dus, geheel terecht, de alarmklokken gaan luiden. Het bouwen van megastallen is immer hoogst omstreden. Niet alleen omdat zij het landschap bederven en de horizon vervuilen. Het gaat veel verder. Het gaat ook om dierenwelzijn, het milieu en de gezondheid van ons allen. Bovendien zullen in de nabije toekomst nog meer stallen leeg zullen komen te staan dan nu al het geval is. In de melksector is menige stal niet meer vol te krijgen omdat de banken het door de bouwer genomen risico te hoog vinden.

Dat in de Raalter gemeenteraad niemand bereid is ook in onze gemeente alarm te slaan over de acute en toekomstige bedreigingen door de intensieve dierenindustrie, zou ons te denken moeten geven. Dit gebrek aan actie is op zich al buitengewoon verontrustend, maar in Raalte is het nog veel erger. Ook burgers die hierover hun bedenkingen uiten, worden opzij geschoven en niet serieus genomen. Mariënheem kan hiervan een lied zingen.

Op 10 januari heeft een Raaltenaar over dit onderwerp een brief geschreven aan de gemeenteraad. Daarin vroeg die inwoner de raadsleden het bestemmingsplan te herzien, opdat een ongebreidelde uitbreiding van het aantal megastallen niet meer mogelijk wordt.
Tevens vroeg de briefschrijver om toepassing te geven aan het eisen en handhaven van landschappelijke inpassing bij het oprichten en uitbreiden van agrarische bouwwerken.

Tot de huidige dag heeft deze Raaltenaar geen reactie gekregen van de gemeenteraad. Niet één raadslid heeft op de bedoelde brief gereageerd. Sterker nog: die brief is tot nu toe niet eens geagendeerd voor de agendacommissie. Een houding die typisch is voor Raalter gemeenteraadsleden. Zodra een burger zich tot hen wendt met voor de gemeenteraad onwelgevallige onderwerpen, geraken onze politici in een toestand van diepe lethargie.

Hans de Kort
Raalte

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.