opinie neem klachten over bomen serieus

In Raalte wordt het groen- en bomenbeleid herzien. Het huidig beleid dateert uit 2004. Dus tijd voor een revisie. De afgelopen week hield de gemeenteraad, als aftrap voor het proces, een thema-avond over groenbeleid. Inwoners konden daar hun speerpunten onder de aandacht brengen. Het leverde tien pitches op die één ding gemeen hadden: ze gingen allemaal over het ‘buitengebied’.

Dat was opvallend. Immers: afgelopen zaterdag stond BurgerBelangen met een stand op de Grote Markt in Raalte. Hoewel de meeste mensen van de gelegenheid gebruikte maakte om hun mening te geven over het betaald parkeren, kwamen (onafhankelijk van elkaar) ook drie mensen naar me toe om aandacht te vragen voor de overlast die ze ondervinden van een boom nabij hun huis.

Uiteraard heb ik daarbij gewezen op de mogelijkheid hun mening te geven tijdens bovengenoemde avond. Maar daar voelde men niet voor. De ene persoon wist niet van die avond, en kon niet. De tweede gaf aan dat niet te durven en de derde was resoluut in zijn mening dat ‘het toch allemaal niet helpt’.

Na een bezoek aan genoemde locaties besloot Burgerbelangen een oproep te plaatsen om andere voorbeelden van overlast te melden en om daarmee een goed beeld te krijgen. Het leidde binnen twee dagen tot 29 (!) reacties, waarvan maar liefst 27 vanuit de bebouwde kom. Uiteraard veel variatie in soorten klachten en overlast, maar een aantal zaken springen er uit.

1. Er is veel waardering voor het groene karakter van het dorp, inclusief de bomen. Wat men wél vraagt is om iets te doen aan de overlast. En dan gaat het niet om alleen om bladval in de herfst, maar om de stapeling van geen licht, vallende takken, vallende vruchten/bloesem, wortels die bestrating omhoog drukken, groene aanslag….. Het verzoek is dan niet om de boom te verwijderen, maar om te snoeien, of om deze te vervangen door een soort die niet voor overlast zorgt.

2. Vrijwel iedereen die deze overlast meldde daar bij de gemeente kreeg daar een negatieve reactie op. De reacties varieerden van ‘zo is het beleid nu eenmaal’ tot ‘we zullen er iets aan doen’ (zonder dat er iets gebeurt) en ‘met de kennis van nu zouden we een andere boom geplaatst hebben. Maar nu doen we er niets meer aan’.

3. Bij de beoordeling van de overlast (b)lijkt doorgaans alleen het belang van bomen/struiken/groen te tellen. Bewoners moeten overlast kennelijk accepteren en worden monddood gemaakt met het argument dat ‘de boom er eerder stond dan dat zij er kwamen te wonen’. Er lijkt nauwelijks aandacht voor het belang van de inwoners.

4. Diverse mensen in het buitengebied ontvingen vorig jaar een brief dat men gevallen blad (van gemeentelijke bomen!) niet langer in de berm mag verzamelen, maar deze naar bladbakken in de bebouwde kom moet brengen!? Zowel de inhoud als de toonzetting van de brief is in het verkeerde keelgat geschoten.

5. Tot slot: veel inwoners zijn huiverig om openlijk te pleiten voor het vervangen of opsnoeien van bomen of struiken, uit vrees voor het verwijt geen oog te hebben voor het belang van openbaar groen. Terwijl men eigenlijk alleen maar gehoord wil worden, en acties wil zien om de aanhoudende (en gestapelde) overlast tegen te gaan.

Uiteraard geeft deze beschouwing van de reacties geen volledig beeld. De mensen die wél tevreden zijn, hebben immers niet gereageerd. Ik realiseer me dat terdege. Niettemin waren de reacties tot nu toe veelzeggend.

Komend weekend zal ik de inventarisatie afronden en de resultaten bundelen (melden kan nog via ben.nijboer@hotmail.nl). De concrete voorbeelden zullen we bespreken met de betreffende afdeling bij de gemeente. Verder zullen we de ervaringen inbrengen bij de besprekingen over het nieuwe beleid en pleiten voor meer aandacht voor (en daden bij) overlast.

Ik wil dit opiniestuk echter afsluiten met een welgemeende oproep om klachten van inwoners serieus te nemen en constructief te kijken hoe deze klachten verminderd of verholpen kunnen worden. Minder star gemeentelijk beleid, meer ruimte voor vertrouwen en begrip.

Draagvlak voor gedegen bomen- en groenbeleid krijg je alleen door óók de kritische geluiden serieus te nemen.

Ben Nijboer
BurgerBelangen

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.