opinie de kloompn maj anhoaln

Je kon het op je klompen aanvoelen. Afschaffen van het melkquotum leidt tot forse uitbreiding van de melkveestapel. Ben je dan ondernemer als je fors uitbreidt? Ja en nee, ja, je grijpt je kansen, ‘kleine marge x veel dieren = ook inkomen’. Nee, want je neemt een enorm ondernemersrisico. Duidelijk is dat de productie al voor het verdwijnen van het quotum groeide en de melkprijs navenant daalde. Overigens ook door andere oorzaken als het wegvallen van export.

Het ware goed geweest als ‘onze’ coöperaties en de sectororganisaties als LTO en NMV op het afschaffen van het quotum vroegtijdig ingespeeld hadden met de waarschuwing dat de meermelk of niet gegarandeerd werd afgenomen en/of tegen marktprijs. Als ondernemer kun je in zo’n situatie net zo goed meespelen in de staatsloterij. De kans dat je wint is minimaal.

Met (soms forse) uitbreiding gok je dus en onderneem je niet. Want met de nu voorgestelde maatregel, krimp van de veestapel met 4 tot 8 procent, dreigen de niet-groeiers de dupe te worden.

Medegevolg van de groei van de veestapel is een zogenaamd fosfaatoverschot. Ik zeg bewust zogenaamd omdat er helemaal geen fosfaatoverschot is. Echter door wetgeving is al eerder het gebruik van dierlijke mest op agrarische grond (te) fors ingeperkt. Zelfs zodanig dat er onvoldoende bemest kan worden rekening houdend met het gewasopbrengend vermogen van de grond. Met andere woorden: we zijn de bodem aan het uitputten wat betreft voedingsstoffen voor de gewassen.

Daarentegen mag de boer wel aanvullend kunstmest aankopen, hetgeen ook nog eens heel slecht is voor onze duurzaamheidsdoelstellingen. Dat betekent veel kosten maken voor mestafvoer en/of mestverwerking, terwijl het bodemleven om dierlijke mest schreeuwt. Alleen niet op de manier zoals ook al jaren verplicht is, middels injectie in de bodem. Mest zou bovengronds en liefst gescheiden in vast en vloeibaar aangewend moeten worden. Op de achterkant van de spreekwoordelijke sigarendoos kun je uitrekenen wat de negatieve financiële consequenties zijn. Als je dat risico neemt en je gat verbrandt, moet je ook maar op de blaren zitten.

Daarnaast speelt er nog een emotieprobleem. Elk bedrijf in Nederland dat uitbreidt en zorgt voor meer omzet, werkgelegenheid én export, wordt bejubeld. Alleen als het om de veehouderij gaat waar schaalvergroting plaats vindt, wordt er meteen geroepen dat dat niet kan, megastallen, dierenwelzijn, gezondheid enz. Neem een voorbeeld aan POV in de varkenshouderij en @Boerburgertweet, die zelf positief insteken op meer bekendheid en duidelijkheid bij de consument.

Het wordt hoog tijd dat ‘onze’ coöperaties weer coöperaties van en voor de veehouders worden en samen met de organisaties als NMV en LTO die stappen zetten die de aangekondigde korting zoveel mogelijk beperken en terecht laten komen bij de veroorzakers van de overschrijding. Er is nog beperkt tijd, tot 1 juli 2017, als de definitieve korting wordt vastgesteld. Dan wordt duidelijk of de groeiers niet-groeiers mee slepen in hun val. Je kunt het op je klompen aanvoelen, dus De kloomp’n MUJ anhaol’n! (Met dank aan Herman Finkers en Van jonge leu en oale groond).

Cor van den Berg

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.