op bezoek bij maikel kieftenbeld in birmingham

Maikel Kieftenbeld, voormalig speler van Lemelerveld, Go Ahead Eagles en FC Groningen, mocht zich anderhalve week geleden opmaken voor hoog bezoek. Vrijdag 18 maart spraken we in een Italiaans restaurant in Birmingham af met Maikel Kieftenbeld. Een dag voor de wedstrijd tegen Fulham gaf de profvoetballer uit Lemelerveld in dienst van Birmingham City FC openhartig antwoord op de vragen die we ontvingen van lezers via Facebook, website of de mail. Vragen over zijn leven in Birmingham, zijn carrière, hoogte- en dieptepunten.

Hoe ziet jouw dagelijkse leven in Engeland eruit? Rens
Rond 07.30 ga ik mijn bed uit om vervolgens om 08.15 naar de club te rijden, onderweg haal ik altijd koffie in een soort Coffee drive in. Rijden naar de club kost ongeveer 30 minuten, eenmaal aangekomen ga ik een uurtje de gym in. Rond 10.00 uur hebben we een bespreking en om 10.30 begint de training. Vaak is de training 1.00-1.30 uur, daarna weer naar de gym en lunchen met elkaar. Rond 14.30 ben ik dan weer thuis waar ik vooral mijn rust pak door series te kijken, te bellen met vrienden, familie of oud ploeggenoten, spelen op de Playstation en veel te slapen. Momenteel ben ik niet topfit door een klein virusje en door de fysieke belasting van drie wedstrijden in de week. Vaak slaap ik ‘s avonds al rond 21.30. Het is allemaal een stuk intenser dan dat ik gewend was in Nederland.

Wat mis je het meest aan Nederland? Danny Kroes
Vrienden en familie! Vooral het ouwehoeren met vrienden en afspreken. Daarnaast is het soms lastig dat ik na een mindere wedstrijd niet even naar huis kan rijden en het voetbal los kan laten. Ik zit daar meer op mijzelf. Op het gebied van eten hoef ik niets te missen, de website staging2.heimweewinkel.nl staat bovenaan in mijn favorietenlijst, hier bestel ik pindakaas, stroopwafels, hagelslag enz.!

Wat is de mooiste club waar je voor gespeeld hebt en qua supportersschare de mooiste? Youri Huttinga
Dat is heel lastig, bij zowel Go Ahead Eagles als FC Groningen heb ik het enorm naar mijn zin gehad. De sfeer is vooral afhankelijk van de resultaten van de ploeg en van de spelers die er op dat moment spelen. Naast deze beide clubs was mijn tijd bij VV Lemelerveld ook fantastisch! Tot mijn twaalfde speelde ik daar en werden we bijna jaarlijks kampioen, toeterend door het dorp en daarna patat eten waren schitterende momenten uit die tijd.

Is de tweede divisie van Engeland vergelijkbaar met de Eredivisie in Nederland? Jennie
Qua voetbal is het in de Championship veel fysieker dan in Nederland, elke verdediger is twee meter lang en enorm breed. Voetballend en tactisch gezien loopt de Eredivisie voor, al draaft het Nederlandse voetbal wel eens door met het rondspelen en breien met de bal. Ik denk dat de traditionele top drie van Nederland wel bovenin de Championship zou eindigen. Groot verschil is het geld hier in Engeland, de financiële middelen zijn hier veel groter. Ook op het twee niveau, waardoor de Championship ten opzichte van de Eredivisie alleen maar gaat groeien en sterker wordt.

In Nederland zijn veel clubs afhankelijk van gemeentelijke steun, hoe zit dat in Engeland? Ard Dijkman
Clubs redden zich allemaal zelf hier, dat komt omdat het TV-geld hier enorm hoog is. Bij degradatie uit de Premier League naar het Championship ontvangt de gedegradeerde club vijf jaar lang €17,5 miljoen per jaar! Daarnaast liggen de recettes veel hoger dan in de Eredivisie.

Knap wat je allemaal hebt bereikt, maar mis je het potje voetballen op zondagmiddag niet in Lemelerveld? Martijn de Lange
Tuurlijk mis ik die tijd, lekker voetballen en daarna een biertje drinken in de kantine met vrienden, fantastisch. Ooit wil ik dat weer gaan doen na mijn actieve carrière!

Van wie heb je het meest geleerd? Julian Lubbers
De trainer van wie ik het meest geleerd heb is Andries Ulderink bij Go Ahead Eagles. Hij heeft mij laten debuteren in het betaalde voetbal en heeft me tijdens de eerste periode zeer intensief begeleid. Als speler van Andreas Granqvist bij FC Groningen (tegenwoordig spelend voor FC Krasnodar in Rusland). In mijn eerste seizoen bij Groningen speelde ik rechtsback en stond Andreas centraal in de verdediging, coachend was hij altijd aanwezig, als ik te laat opschoof bulderde hij in mijn rug en zorgde je wel dat je meeschoof met de rest van de verdediging!

Met welke club uit Nederland is Birmingham city het beste te vergelijken? Edwin Jan
Qua sfeer, stadion en beleving met Go Ahead Eagles. Qua drive en tempo is het lastig vergelijken.

Je lijkt een stuk breder geworden nu je in Engeland speelt, klopt dat? Marleen
Dat klopt, tegenwoordig zit ik elke dag twee keer in het krachthonk. Dat moet ook wel, want de meeste verdedigers in de competitie zijn echte reuzen. Daarnaast gaat het 90 minuten lang volle bak.

Verwacht je binnenkort in de Premier league uit te komen? Zo ja, voor welke club zou je dan graag willen spelen? Herman Bril
Dat is iets waar ik zeker op hoop. Misschien door promotie met Birmingham. Mijn droomclub is Liverpool, het Anfield met het ‘you’ll never walk alone’ voor de wedstrijd, dat zou fantastisch zijn!

Zou je voor hetzelfde salaris in Nederland kunnen spelen? Redactie
Ik weet niet wat de top drie in Nederland betaalt, maar ik verwacht niet dat de subtop deze salarissen betalen.

Merk je verschil qua benadering op straat naar jou als speler? Redactie
In Engeland ben ik minder met mijn hoofd op televisie. Daarnaast is Birmingham een stad met ruim 1,2 miljoen inwoners en komen er bij Birmingham City gemiddeld 18.000 bezoekers per thuiswedstrijd. Ik word hier minder herkend dan in bijvoorbeeld Groningen.

Wie is de beste speler waar je tegen gespeeld hebt? Redactie
In mijn eerste jaar in Groningen speelde ik rechtsback en dat jaar liepen er een aantal geweldige spelers op linksbuiten in de Eredivisie. Voorbeelden daarvan zijn Dzsudzsák (PSV), Emanuelson (Ajax) en Chadli (FC Twente), maar de speler waar ik het meeste moeite mee had dat jaar was Rio Miyaichi van Feyenoord. Hij liep mij aan alle kanten voorbij en speelde me helemaal zoek.

Wat is jou het meest tegen gevallen in Engeland? Herman H.
Het ontbijt, ik kan er niet aan wennen. Witte bonen in tomatensaus en worstjes, echt zo ontzettend smerig. Op de club lachen ze me uit als ik als enige een boterham met kaas eet.

Wil je ooit terugkeren in het Nederlandse voetbal? Zo ja bij welke club? Sander B.
Geen idee, eerst wil ik nog jaren in Engeland voetballen. De sfeer, de stadions, het tempo, de spelers, alles is goed hier! De stadions die ik gezien heb, het Craven Cottage van Fulham, prachtig! Zo oud maar zo mooi. Als ik terugkeer in het Nederlandse voetbal is dat afhankelijk van mijn gevoel. Dat kan met spelers te maken hebben, maar ook met mensen van de staf. Een trainer of een assistent-trainer zoals Michel Boerebach. Tot dusver heb ik elke keuze op gevoel gemaakt.

Na een ontspannen en gezellig gesprek van ongeveer drie uur lang nemen we de voetbalschoenen van Maikel in ontvangst en vertrekt de trots van Lemelerveld naar zijn appartement op loopafstand van het centrum van Birmingham.

Zaterdag 19 maart om 15.00 lokale tijd staat Kieftenbeld in de basis tegen Fulham. In het karakteristieke St. Andrews stadium, gelegen midden in een woonwijk in Birmingham en onder toeziend oog van onder andere zeven supporters uit Lemelerveld en twee uit Ommen, komt Kieftenbeld helaas weinig in het spel voor. Door alle lange ballen staat het middenveld helaas veel naar overvliegende ballen te kijken. De ruststand is 0-1 voor Fulham en Kieftenbeld wordt in de 53e minuut gewisseld voor Maghoma, een minuut na de wissel maakt Michael Morrisson de gelijkmaker voor Birmingham City FC, wat ook meteen de eindstand zou betekenen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.