nieuwe inzichten voor aanpak asbest in overijssel

Ongeveer 170 vertegenwoordigers uit de asbestsector, de financiële dienstverlening, sloop- en bouwbedrijven, adviesbureaus en van verschillende overheden hebben woensdag tijdens een asbestconferentie meegedacht over een Overijsselbrede asbestaanpak.

De conferentie in Zwolle leverde ideeën en aandachtspunten op die de provincie Overijssel wil gebruiken voor de asbestaanpak. Gedeputeerde Erik Lievers voor Energie, Milieu en Europa: “Het is goed om te zien dat de urgentie voor de aanpak van asbestdaken breed leeft in de provincie”.

Verbod asbestdaken
Aanleiding voor de bijeenkomst was de instelling van het landelijke asbestdakenverbod door het rijk per 2024. In Overijssel moet de komende acht jaar ongeveer 10 miljoen vierkante meter asbestdak worden verwijderd van agrarische gebouwen, woningen, bedrijfsgebouwen en maatschappelijke vastgoed. De provincie Overijssel wil op dit vlak graag een voortrekkersrol vervullen, door partijen bij elkaar te brengen en een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen.

Gedeputeerde Lievers: “De provincie Overijssel streeft naar een schoon en veilig leefmilieu voor al haar inwoners. We kennen allemaal de gezondheidsrisico’s van asbest. Helaas komt asbest in onze provincie relatief veel voor. Ik zeg dan ook: geen tijd te verliezen!”.

Nieuwe inzichten
Enkele belangrijke aandachtspunten die ter sprake kwamen zijn:

Ontzorg de eigenaar
Biedt de eigenaar van asbestdaken een zogeheten one-stop-shop: één adres voor asbestverwijdering, nieuwe daken, energiemaatregelen (zonnepanelen, isolatie) en financiering. Denk na over een buurtgerichte aanpak, waarbij ook inwoners zelf actief kunnen worden.

Financieel
Wie stil blijft zitten, komt uiteindelijk bedrogen uit. Pandeigenaren (bedrijven) moeten er rekening mee houden dat hun asbesthoudende panden op den duur waarde gaan verliezen. Banken en hypotheekverstrekkers zullen eigenaren erop aanspreken dit waardeverlies te compenseren. Daarnaast zal het steeds moeilijk worden om vervolgschade na een brand te verzekeren.

Innovatie
Innovatie duurt lang en een nieuwe verwerkingsmethode is niet zomaar gevonden. Denk na over een verwerkingsmethode die de verwijderde asbest op locatie kan verwerken, zodat niet onnodig hoeft te worden gesleept met materiaal.

Help gemeenten
Help gemeenten bij communicatie- en bewustmakingstrajecten. Kom met een uniforme aanpak, zodat geen onnodige verschillen ontstaan.

De provincie Overijssel zal alle vragen, ideeën en inzichten meenemen in een Overijsselbrede asbestaanpak. Zodra deze in concept klaar is wordt hij opnieuw met het bedrijfsleven en gemeenten besproken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.