make skik not war op kole kermse

De Kôle Kermse wil daarom op zondag 20 maart ‘the Army of Love’ in stelling brengen. Iedereen is welkom om die middag verkleed als een soldaat naar het feest te komen. Maar dan uiteraard wel als een vredessoldaat. Even voor de duidelijkheid: het moet niet, het mag! Het feestweekend in Broekland begint weer op vrijdag 18 maart en staat garant voor drie dagen ‘tentje, bandje, biertje’. Met alle dagen gratis entree natuurlijk!

‘Make love, not war!’; ‘gooi geen bommen, gooi stro!’, het zijn maar zo enkele kreten waarvan het feest zich bedient. “Het is natuurlijk erg wat er allemaal gebeurt, maar we gaan ons leven niet laten regeren door angst”, vertellen medeorganisatoren Bastiaan Veltien en Robert Bosgoed. “En we weten dat we ons op glad ijs begeven, maar een grapje moet kunnen. Dat past ook bij ons feest. We durven dit thema aan! Want uiteindelijk hebben we ook een positieve boodschap: ‘make skik, not war’. Zo lang het maar bij oorlogje spelen blijft…”

Het thema hangt samen met dat van de carnavalswagen van TOB (Trots op Broekland). Ook die stond in het teken van het leger. “En vanaf die wagen deelden we dit jaar onze flyers voor de Kôle Kermse uit. We hebben ze geholpen met de bouw van de wagen, zodat we wellicht ook weer elementen kunnen gebruiken voor de aankleding op de zondagmiddag.”

De traditie om de zondagmiddag een thema te geven is al enkele jaren oud. “Dat is ooit begonnen met de Tropical Sunday. Veel bezoekers kwamen spontaan op hun slippers of in zomerse kleding naar het feest. Ze vulden het zelf in en dat is wat we willen. We hadden ook nog een spel: zandkastelen bouwen. Dat werd ‘em niet echt, maar die verkleedpartij hebben we erin gehouden!

Zonder stro, geen show
Het feest begint vrijdagavond met een optreden van De Joekels. Boerenrock uit het buitengebied van Alphen aan de Rijn, juist ja, het westen van het land. “We waren al met een heleboel andere bands bezig geweest”, vertelt Robert.

“Maar die konden allemaal om wat voor reden dan ook niet. Het begon al redelijk nijpend te worden, want de flyers moesten naar de drukker. Maar toen kregen we een tip van Arnoud Korterik, één van de oprichters van de Kôle. Toen Bökkers een liveplaat opnam in de Hein & Diny Music Hall van Arnouds ouders, was hij aan de praat geraakt met een kerel uit het westen, die bijna net zo plat praatte als wij. Hij was een groot fan van Bökkers. En hij bleek de bassist van de Joekels te zijn. Wij luisteren natuurlijk: en dat klonk heel lekker! Maar toen we het motto van de band zagen, waren we definitief om: ‘Zonder stro, geen show’. Die waren welkom!”

Want zo gaat dat bij de Kôle. Zullen we het maar het lakse of het luie broertje van de Warme (het Broeklanderfeest) noemen? Die ‘laat maar lekker waaien’-houding past ook bij de roots van de Kôle Kermse, meer dan twintig jaar geleden ontstaan als uit de hand gelopen fuif. Tentje, bandje, biertje en verder geen gedoe. De organisatie is inmiddels in handen van een heuse stichting en de opbrengst vloeit terug naar het Horsthuis en andere sociale initiatieven in Broekland. De vrijdagavond wordt verder muzikaal ingevuld door huis-DJ Total Tommy.

Boomerang
Zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom in de tent om de kavels van de jaarlijkse ludieke veiling te bekijken. In goede Kôle-traditie (“Nee echt, morgen weten we meer”) kan de organisatie er verder nog weinig over zeggen, maar verwacht weer een groot aantal verrassende artikelen, diensten en blinde kavels. De veiling begint om 14.00 uur.

Zaterdagavond gaat het feest verder met een optreden van de allround top 40-band Boomerang. “Vorig jaar hebben we nog geëxperimenteerd met DJ’s en hoewel de tent afgeladen was, verschilden de meningen nogal. Daarom hebben we weer voor een ouderwetse top 40-band gekozen. En als jij wilt dansen en stuiteren op de allerlaatste dancehits, dan hebben we DJ Total Tommy nog voor je! Dus alles komt goed!”

Met mekare
Zondag volgt tenslotte de jaarlijkse feestmiddag. De formatie Anderkovver zorgt voor de muziek. Verwacht een mengelmoesje van rock, Nederlandstalig, dance-classics en actuele hits. “Op de zondag zijn we niet veeleisend. Ja, natuurlijk willen we een goede band, maar als ze maar een paar nummers van Abba, Normaal en AC/DC spelen, komt het al goed. Met Abba zijn de meeste dames blij; met Normaal en AC/DC de meeste kerels. Klaar is kees!”

En voor alle bezoekers die in zijn voor een verkleedpartijtje: denk camouflagekleding, denk kistjes, denk helmen, maar denk ook peace-tekentjes en hippietoestanden. “Maar niks is verplicht. Iedereen is welkom: verkleed of niet-verkleed. Gaan we samen feestvieren voor de vrede. En laat al die boze wereldleiders maar bij ons langs komen. Assad en Obama, Poetin en Porosjenko, Kim Jong–un en noem ze allemaal maar op. Die kunnen nog wat leren van de sfeer op de Kôle. Ga gewoon weer eens gezellig doen! Met mekare kom je een stuk verder!”

Zie verder staging2.kolekermse.nl. De entree is altijd gratis.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.