lemelerveld houdt je in de smiezen

Zodra je het dorp binnenrijdt, word je al snel gewaarschuwd door een bord langs de kant van de straat. Niet voor de gebruikelijke zaken zoals de maximale snelheid of overstekende voetgangers. Wel voor de sociale controle die aanwezig is in Lemelerveld. Het idee is simpel: met behulp van speciaal aangemaakte Whatsapp-groepen houden buurtbewoners elkaar op de hoogte van verdachte personen of gebeurtenissen, met als doel de veiligheid in de gemeenschap te vergroten.

Een bloemist in Lemelerveld weet te vertellen wie de initiatiefnemer is van deze buurtpreventiegroep. Dat is niet de politie of gemeente, maar een ‘gewone’ inwoner van het dorp. Het telefoonboek wordt er bij gepakt, het adres opgezocht en pak ‘m beet vijf minuten later is een afspraak gemaakt met Ronny Langenkamp, die graag meer wil vertellen over het idee.

Handen uit de mouwen
Als ik twee dagen later aankom bij huize Langenkamp voor het interview hangt er een briefje aan de deur: ‘kom maar even langs bij het zwembad van Lemelerveld, daar ben ik aan het werk’. Het is typerend voor de de Lemelervelder, die ook in zijn vrije tijd altijd druk lijkt te zijn. Naast het uitoefenen van zijn beroep als werkvoorbereider bij Combidak bekleedt hij een functie in het bestuur van het zwembad. Momenteel steekt hij daar samen met een groep fanatieke vrijwillige klussers de handen uit de mouwen bij het opknappen van onder meer de kleedruimtes en douchehokjes en het aanleggen van een parkeerplaats. Daarnaast is hij nu dus ook nog in de weer met het opzetten van een buurtpreventiegroep.

“En dan moet je de vrouw ook nog gelukkig houden”, beseft de goedlachse Ronny aan een van de picknicktafels die de klussers her en der neer hebben gezet. Het is fris buiten, maar de lentezon schittert prachtig in het water van Natuurbad Heidepark en maakt het prima vertoeven buiten. Nee, het werken in dit mooie stukje Lemelerveld is voor de mannen deze dag geen straf.

Politie en gemeente positief gestemd
Aan de picknicktafel vertelt de Lemelervelder wat de preventiegroep inhoudt en hoe hij op het idee is gekomen om dit op te starten. “Ik heb het niet zelf bedacht”, benadrukt Ronny. “Ik ben geïnspireerd door omliggende gemeenschappen die al langer gebruik maken van een buurt-app.”

Door de toename van inbraken in met name schuren in en rondom Lemelerveld besluit Langenkamp er werk van te maken om een vergelijkbare buurtpreventiegroep op te zetten in zijn eigen dorp. Hij slingert thuis de computer aan en print tientallen flyers uit waarin hij buurtbewoners oproept om zich aan te sluiten bij zijn Whatsapp-groep. Deze folders brengt Langenkamp persoonlijk langs.

“In eerste instantie was het mijn bedoeling om een groep voor mijn eigen straat aan te maken, om elkaar een beetje op de hoogte te houden als er iets verdachts gebeurt. De politie en gemeente waren echter zo positief dat nu voor heel Lemelerveld groepen worden opgezet”, vertelt hij enthousiast. Inmiddels is de eerste Whatsapp-groep actief en telt 73 deelnemers. Een van die deelnemers is politieagent Tuncay Yarlugbas. “Dit is natuurlijk geen vervanging voor de 112-alarmlijn. Maar de politie kan op deze manier wel op de hoogte blijven van wat zich afspeelt in onze buurt”, legt Ronny uit.

“In principe is het de bedoeling om bij verdachte zaken of heterdaadjes eerst de politie te bellen. Vervolgens kun je de buurt op de hoogte te stellen via Whatsapp.” Volgens Ronny is de de groepsapp niet bedoeld voor buurtpraat. Dan zouden de telefoons van de deelnemers de hele dag roodgloeiend staan door binnenkomende berichtjes van buurtbewoners.

Niet wegkijken maar alert zijn
Toegegeven, tot nu toe zijn er nog niet hele spannende of verdachte dingen gedeeld tussen de Lemelervelders. En eigenlijk is dat alleen maar goed, natuurlijk. Ronny is in ieder geval tevreden met de buurtpreventiegroep. “De afgelopen maanden zijn hier uit de buurt meerdere schuren bezocht en leeggeroofd. En dan heb ik het over dure dingen die de inbrekers mee hebben genomen. Gereedschap, bladblazers, paardenzadels, elektrische fietsen. Dat soort spul.” Met het initiatief probeert Langenkamp de mensen alert te houden en vooral niet weg te kijken als ze iets ongebruikelijks zien.

Ook al kun je in de toekomst maar één diefstal voorkomen door een berichtje rond te sturen. Dan is het voor Ronny Langenkamp de moeite al waard. “Baat het niet, dan schaadt het niet!”

Naar aanleiding van wat Ronny Langenkamp heeft verteld over de inbraken in Lemelerveld gaat Salland Centraal verder onderzoek doen naar misdaadcijfers in deze gemeenschap. Deze uitkomsten verschijnen binnenkort. Daarnaast wordt er ook verder onderzoek gedaan naar de algemene opinie onder Lemelervelders over hun gevoel van veiligheid binnen het dorp.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.