investeer in kracht centrum niet in afschaffen betaald parkeren

“Mensen hebben per definitie een hekel aan betalen, Nederlanders al helemaal en hoe verder naar het oosten, des te meer hekel we hebben aan het betalen van in onze ogen gratis voorzieningen. Maar gratis parkeren bestaat niet. Wil je het parkeren onder controle houden en voorkomen dat ondernemers voor de winkel geparkeerd staan, dan zul je dit moeten reguleren. En dat kost geld. Dit geld komt nu uit de opbrengst van het parkeren, maar zal bij afschaffing uit de algemene middelen komen. Oftewel, dan betaal je alsnog voor het parkeren, maar heb je misschien niet eens een auto.”

Probleem
Ter Braack vraagt zich hardop af wat het probleem met betaald parkeren in Raalte nou eigenlijk is. “Wil je binnen honderd meter van het centrum parkeren, dan betaal je daar een klein bedrag (0,75 euro per uur, red.)voor. Wil je dit niet, dan loop je ietsje verder en kun je gratis parkeren in een blauwe zone. Wil je deze 100 meter niet lopen of heb je die paar cent er niet voor over, dan vraag ik me af of het centrum wel voldoende aantrekkingskracht heeft.”

De verkeersdeskundige denkt bovendien dat door het gratis maken van parkeren, de parkeerdruk op de terreinen nog meer zal toenemen. “Men zit dus langer in de auto rondjes te rijden om een plek te vinden en dat zal uiteindelijk een negatieve ervaring zijn voor de bezoeker. Wil je de vreemde bezoeker vasthouden, communiceer dan dat er legio blauwe zone terreinen beschikbaar zijn, maar dat men voor een paar cent vooraan kan staan, zolang men wil.”

Volgens Ter Braack is er dan ook niets mis met het betaald parkeren, maar moeten de ondernemers meer naar hun eigen aanbod kijken om de kracht van het centrum te versterken. “En er moet samen met de gemeente gekeken worden naar de bereikbaarheid van het centrum. Want in het centrum parkeren is mooi, maar als je er niet goed kan komen heb je daar nog niets aan. Maar het toppunt is dat, als je eindelijk geparkeerd staat, je er achter komt dat je in Raalte alleen met muntgeld kunt betalen en dat is een uitstervend iets.”

Niet afschaffen
Afschaffen raadt Ter Braack dan ook ten zeerste af. “Het afschaffen van betaald parkeren is gewoonweg te duur. In het verleden zijn er keuzes gemaakt die financiële consequenties hebben. En die moeten worden nagekomen, of worden opgehoest door ondernemers en inwoners. Daarnaast wijst onderzoek op onderzoek uit dat het afschaffen geen effect heeft op de omzet van ondernemers.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.