ijssellinie biedt bezoekers nieuwe mogelijkheden

Mensen met belangstelling voor recente militair-politieke geschiedenis in de directe omgeving kunnen zich tussen 12.00 en 16.00 uur melden bij de hospitaalbunker op landgoed De Haere in Olst. Daar staan gidsen klaar om hen te begeleiden door een aantal bunkers en naar het inlaatwerk nabij het tolhuis aan de dijk Deventer-Olst.

Inhoud
De afgelopen maanden hebben de vrijwilligers van de Stichting De IJssellinie hard gewerkt aan de inhoud van de rondleidingen en de lezingen. Er zijn vijf standaard-rondleidingen, maar Herman Logtenberg, de coördinator rondleidingen, kan desgewenst aanvullend maatwerk leveren, bijvoorbeeld een bezoek aan de IJssellinie, gecombineerd met een andere activiteit in de omgeving van Olst.

Verder zet de Stichting De IJssellinie sterker in op een combinatie van een (vooraf via 06-51417240 te boeken) rondleiding op De Haere met voorafgaand een presentatie over de Ijssellinie/Koude Oorlog. Deze presentatie kan, afhankelijk van de wensen, zowel in Olst als op een zelf gekozen locatie worden gegeven. Het aantal mensen dat de presentaties verzorgt is uitgebreid.

In de presentaties worden de IJssellinie en de Koude Oorlog in historisch perspectief geplaatst en ook wordt ingegaan op de zeer verstrekkende gevolgen van een onverhoopte onderwaterzetting van een vijf tot tien kilometer brede en 125 kilometer lange strook land langs de IJssel. De rondleiding langs een aantal resterende verdedigingswerken sluit daar perfect op aan.

Lespakket
Een andere belangrijke ontwikkeling is de opname van de Koude Oorlog (1950-1989) in het lespakket van middelbare scholen. De Stichting De IJssellinie speelt daar op in door scholen de gelegenheid te bieden een rondleiding te volgen. Bij wijze van proef geeft een gids van de stichting aanstaande donderdag een les over de Koude Oorlog op het Christelijk Lyceum in Apeldoorn. Een dag later brengen zo’n 50 leerlingen een bezoek aan De Haere.

Dit jaar is er elke eerste zaterdag van de maand (in de periode maart-oktober) een open dag op De Haere in Olst. Op de eerste zaterdagen van mei, juli en september bestaat tevens de gelegenheid om zonder afspraak een rondleiding te volgen bij de LAACC (Light Anti Aircraft Control Centre) in Boven-Welsum, aan de andere kant van de rivier. Vanuit deze bunker zou ik geval van oorlog(sdreiging) leiding worden gegeven aan de luchtafweer.

In tegenstelling tot vorige jaren is er nu in de vakantiemaanden juli en augustus op woensdagavond geen gelegenheid meer om een rondleiding-zonder-afspraak te volgen. Daar staat tegenover dat er in juli en augustus elke zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur een open dag is op De Haere.

Vrijwilligers
Gezien de toenemende werkzaamheden zijn nieuwe vrijwilligers, zowel voor het gidsen als voor het onderhoud, altijd welkom. Voor meer informatie: staging2.ijssellinie.nl of 06-51417240 (coördinatie rondleidingen en presentaties).

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.