haen salland in rio

De laatste vraag was redelijk snel beantwoord: ja, er waren Olympische Sallanders. Zij waren allemaal op de koude spelen, de winterspelen. Jan Smeekens en Erben Wennemars waren de bekendste namen.

Er is een geografisch Salland en een gevoelsmatig Salland. Steden als Zwolle en Deventer horen geografisch tot Salland. Net als Kampen, Staphorst, Hardenberg en zelfs Holten.

Gevoelsmatig hebben we het vaak over de streek tussen Zwolle, Dalfsen, Ommen, Nijverdal, Deventer: het Sallandse plattelandsgebied. Tja, en dan komen we inderdaad weinig topsporters tegen.

Een regio waar in verhouding wel de meeste inwoners sportief bezig zijn. Uit cijfers blijft dat 70% van de inwoners sporten of nauw bij sport betrokken zijn. Buiten bij een paar schaatsers hangen er geen gouden, zilveren of bronzen medailles, geen Olympische diploma’s in Sallandse huizen. Sterker nog: er is voor een Sallander nog nooit een vliegticket geboekt om af te reizen naar een Olympisch zomerdorp.

Bijna nooit: want in 1980 wonnen “wij” een zilveren medaille in Moskou op de marathon. Maar de naam Gerard Nijboer is bij de meeste Sallanders uit het geheugen. Straks in Rio zijn wij dus ook niet aanwezig.

Heeft het te maken dat wij Sallanders te weinig ambitie hebben? Is er te weinig talent of is het inderdaad zo dat wij onze koppen niet boven het maaiveld kunnen, willen of durven uit te steken? Zijn wij Sallanders het ultieme voorbeeld van wat vaak over Nederlanders wordt gezegd: geen topsportmentaliteit?

Dat laatste kan ontkent worden. Nederland heeft veel sporters met ambitie die alles opzij zetten op de wereldtop te willen halen. Ook strak in Rio zullen zij dit bewijzen. Schaatsers hebben dit al vaker bewezen.
De staat loopt niet voorop om topsport royaal te steunen. De minister staat wel voorop om te delen in succes. Dat gebeurd ook op lokaal niveau. Als een toptalent een topprestatie levert, zien wij een wethouder en burgemeester wel in beeld om te roepen dat de gemeente weer op de kaart gezet is. Echter in het creëren van voorwaarden voor toppers blinken zij in de regel uit in niets doen, dat doen sporters zelf.

Hoe komt het dat als je Erben Wennemars noemt, je ook gelijk aan Dalfsen denkt en waarom is dat veel minder bij Jan Smeekens en Gerard Nijboer en Raalte? Ligt dat aan Wennemars, Smeekens of Nijboer of aan Dalfsen en Raalte?

Heel veel vragen waarop ik geen antwoorden heb. Dan maar gissen naar antwoorden zonder enige onderbouwing? Daar waag ik mij niet aan. Een topsporter maakt zichzelf vanuit een aanwezig talent, hard werken, volharden en de absolute wil om te winnen. Je moet veel keuzes maken en natuurlijk ook beseffen dat topsporten ook onzekerheid brengt over het leven na de sport. Een professionele topsportcarrière helpt natuurlijk ook: geld verdienen met sport of geld meebrengen kan een groot verschil maken.

Ik heb geen antwoord waarom Sallanders per definities geen topsportambitie hebben, behoudens de uitzonderingen op de vingers van één hand te tellen. Als Sallander en sportliefhebber zal ik in augustus genieten van alle topsporters die hun ultieme droom willen laten uitkomen. Trots op elke medaille, respect voor de sporters die zich veel opofferingen hebben getroost met daarbij ook het risico geconfronteerd te worden met een enorme teleurstelling.

En toch ook wel een beetje met een gevoel dat ik de vraag maar niet kan beantwoorden waarom Sallanders nooit meer op het hoogste zomerpodium staan. Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.