gidsen en onderhoudsmensen bij de ijssellinie gezocht

In de periode 1950-1968 was de IJssellinie de verdedigingslijn die grote delen van Nederland, en dan met name de economische centra in de Randstad, moest beschermen bij een onverhoopte aanval van de Sovjet-Unie en haar toenmalige bondgenoten. In geval van oorlog zou een vijf tot tien kilometer brede strook land aan weerszijden van de IJssel onder water worden gezet om een opmars van ‘de Russen’ te vertragen.

De IJssellinie werd in het diepste geheim aangelegd. Het parlement en ook de bewoners van de IJsseldelta wisten van niets. De buitengewoon strenge geheimhoudingsplicht werd pas in 1990 opgeheven. Een kwart eeuw later vertellen vrijwilligers van de Stichting IJssellinie graag het unieke verhaal van de meest recente waterlinie uit de rijke Nederlandse geschiedenis. Dat gebeurt in de vorm van een presentatie en/of een gevarieerd aanbod aan groepsrondleidingen onder leiding van deskundige gidsen. Voor individuele bezoekers zijn er zogenoemde open zaterdagen.

Middelbare scholen vormen een nieuwe doelgroep omdat de Koude Oorlog, waarvan de IJssellinie een exponent is, is opgenomen in het lespakket van havo-vwo.

Nieuwe gidsen worden in een ontspannen sfeer voorbereid op hun vrijwilligerswerk. Zo gaan ze een aantal keren mee met een ervaren gids. Het is goed te weten dat gidsen nooit worden verplicht een rondleiding te verzorgen. Er is een systeem van vrijwillige inschrijving.

Lijkt het je leuk om het korps gidsen/vrijwilligers te komen versterken? Neem dan contact op met Herman Logtenberg, coördinator rondleidingen en presentaties (06-51417240 of e-mail rondleiding@ijssellinie.nl).

De technische dienst verricht allerlei werkzaamheden in en rondom de bunkers/kazematten. Daarbij gaat het vooral om schuren, schilderen, herstel van gewapend beton, maaien en snoeien, maar ook om reparatie en onderhoud van bijvoorbeeld originele aggregaten en (onklaar gemaakt) schiettuig uit de tijd van de Koude Oorlog. Kortom: er is behoefte aan mensen met twee rechter handen.

Contactman voor de technische dienst is Herman Brilleman (06-37280719 of daf.ya314@concepts.nl). Voor algemene informatie over de IJssellinie: secretaris Harry Brink (h.brink@ijssellinie.nl). Zie ook de website ijssellinie.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.