gemeente wil waardevol dorpsgezicht wijhe beschermen

De plannen gelden voor de Langstraat, Kerkstraat, Schelmspad en delen van De Jakke, Nieuwendijk en Molenbelt. Op woensdagavond 9 maart worden de plannen toegelicht in het gemeentehuis in Wijhe. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De ontvangst is vanaf 19.30 uur.

De plannen liggen van 3 maart tot 13 april ter inzage op het gemeentehuis en zijn vinden op staging2.ruimtelijkeplannen.nl. Binnen deze termijn kunnen inwoners een eventuele zienswijze indienen.

Ruimte voor ondernemen
“We hebben vorig jaar samen met mensen van Plaatselijk Belang Wijhe en de Historische Vereniging Wijhe de kwaliteiten van het gebied geïnventariseerd”, vertelt Tiny Bergevoet, voorzitter van de Algemene Wijhese Ondernemersvereniging. “De uitkomsten staan in een rapport. Als bestuur keken we samen met de leegstandscommissie, daarna heel kritisch naar het concept bestemmingsplan. Natuurlijk willen ook wij ons waardevolle dorpsgezicht met zijn historische panden behouden. We hebben toch een centrum waar we trots op mogen zijn. Maar het kan nog mooier en beter. Daar zal dit plan ons zeker bij helpen.”

Het economisch belang van de Langstraat staat volgens Bergevoet wel op de eerste
plaats en is ‘van levensbelang voor de leefbaarheid van Wijhe’. “Er zal dan ook altijd ruimte moeten zijn om te ondernemen. In goed overleg met de gemeente en de nodige aanpassingen ligt er nu een plan waarmee wij in kunnen stemmen. Ik roep alle ondernemers die in het gebied hun winkel hebben en de bewoners op om zich op 9 maart goed te laten informeren.”

Cultuurhistorische kwaliteiten
“De aanwijzing als waardevol dorpsgezicht is niet bedoeld om de bestaande toestand te bevriezen”, vertelt verantwoordelijk wethouder Herman Engberink van de gemeente Olst-Wijhe. Het dorpshart moet levend blijven. We willen bereiken dat bouwplannen de kwaliteiten gaan versterken. Dat geldt ook voor ingrepen die de gemeente doet, bijvoorbeeld vervanging van lantaarnpalen of straatwerk. Vaak hoeft dit helemaal niet meer te kosten.”

Volgens de wethouder is het ‘een kwestie van goed kijken naar de aanwezige kwaliteiten en daar je voordeel mee doen’. “Dat dat heel inspirerend kan zijn, bleek wel uit de reacties van de mensen die betrokken waren bij de inventarisatie. Met kennis over de historie van het gebied zie je zelf meer en wordt het leuker. Bij de Historische Vereniging Wijhe is een schat aan informatie aanwezig over de geschiedenis. Niet alleen van het dorp, maar ook van individuele panden. Ga er eens kijken! Ik zag tijdens het inventarisatietraject een stuk bewustwording tot stand komen. Er ontstond enthousiasme om samen de schouders eronder te zetten. Dat is mooi om te zien.”

Engberink hoopt dat deze energie ook uitstraalt op de andere bewoners en ondernemers uit het gebied. “Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van dit sfeervolle en karakteristieke dorpscentrum.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.