debatteam carmel college naar kwartfinale op weg naar het lagerhuis

Het debatteam van het Carmel College Salland uit Raalte is overtuigend door naar de kwartfinale van het programma Op Weg Naar Het Lagerhuis. Dat meldt RTV Oost. Het team wist vanmorgen de achtste finale met 5-2 te winnen.

De vreugde kan niet op bij begeleidende docent Joost Boetes. “Is toch geweldig? Wat een verassing! Wij waren het gehele debat de bovenliggende partij. De leerlingen waren rustig en beheerst. Je moet het maar kunnen hoor.”

Punten binnenslepen
Het debat bestond uit drie rondes die door een onafhankelijke jury beoordeeld werden. Een ‘gewoon’ debat met voor- en tegenstanders, een één-op-één debat en het 360 graden debat waarbij van standpunt wordt gewisseld, zodat je ‘voor’ en ’tegen’ bent geweest.

In drie rondes wist het schoolteam uit Raalte gemakkelijk te winnen. Daar hebben ze ook wel voor gewerkt. De afgelopen zes maanden heeft het team zich elke maandagmiddag voorbereid. “Van ongeveer kwart over drie tot vijf uur trainden we dan. Het is toch iets extra’s, ze doen dit buiten de lestijden. Dat geeft wel aan dat ze dit echt leuk vinden.”

Gespreksleider en presentator Frits Bloemberg spreekt met lof over het Sallandse team.”Het is een solide team wat veel potentie heeft en goed op elkaar is ingespeeld. Wat het team ook sterk maakt is de individuele kwaliteit. Ze waren duidelijk beter dan de tegenstander.”

Niet iedereen mag meedoen
Het team is een mix van leerlingen uit verschillende klassen van het vwo, ook zit er één havo leerling bij. “In totaal wilden op onze school ongeveer twintig leerlingen meedoen. Dat kon natuurlijk niet, want er was maar plek voor twaalf leerlingen waarvan de tien beste het uiteindelijk moesten gaan doen.”

Ook al heeft het team veel individuele kwaliteiten, het blijft een teamprestatie. Boetes baalt dat er maar vijf leerlingen door mogen naar de kwartfinale eind maart. “Doordat het een televisieprogramma is, is er maar ruimte voor vijf personen per team. Dat is erg vervelend want je doet het samen.”

De kwartfinale is op 24 maart. Als ze dit winnen gaan ze door naar de halve finale die op dezelfde dag wordt gespeeld.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.