de witteveensleiding als voorbeeld van natuurlijk waterbeheer

Vanuit een gemeenschappelijk waterbelang hebben LTO Salland en het waterschap Drents Overijsselse Delta (voorheen Groot Salland) het initiatief genomen om samen te werken aan klimaat- en waterkwaliteit van de bovenloop van de Witteveensleiding ten zuidoosten van Heeten. Samen met agrariërs en andere grondeigenaren wordt gewerkt aan gebiedseigen oplossingen om de waterkwantiteit- en kwaliteit te verbeteren.

Het gaat hierbij om maatregelen in het hoofdwatersysteem, de haarvaten (fijnste vertakkingen), de percelen en op het boerenerf. Zo wordt het water langer vastgehouden door de sloten ondieper te maken en de randen uit te graven.

Met inrichtingsmaatregelen op het boerenerf wordt bijvoorbeeld bereikt dat het erfspoelwater wordt bewerkt, zodat het met een hogere kwaliteit op het oppervlaktewater (in de sloot) wordt geloosd. LTO Salland ondersteunt de boeren daarbij.

Als je zondag een wandeling maakt in de buurt van de Witteveensleiding heb je zo maar kans dat je niet meer helemaal zeker op de pijltjes kunt vertrouwen van wandelpaden in de omgeving. Want door werk in uitvoering zijn taluds bijvoorbeeld natuurlijker ingericht en zo uitgegraven dat er ruimte ontstond voor tijdelijke waterberging. Daardoor is hier en daar een wandelpad verdwenen.

Maar elders zijn die weer teruggekomen. Grote winst voor de wandelaar: de omgeving is er een stuk mooier van geworden. Water langer vasthouden in de haarvaten van de sloten zorgt er namelijk voor dat het water vertraagd in de rivieren terecht komt, maar tegelijk ook voor nieuwe natuur op het platteland. Met meer en andere vogels, met andere planten, met veel wuivend riet.

Wil je het met eigen ogen zien? De Witteveensleiding, het gebied ten noordoosten van de N332 (zie kaartje), is klaar voor jouw wandelbezoek.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.