d66 wil burgerraadsleden in raalte

“Burgerraadsleden kunnen ondersteuning en deskundigheid bieden aan de fracties en deze ontlasten in hun werkzaamheden”, legt Peter Moorman van D66 Raalte uit. “Dit geldt vooral voor kleinere fracties, die de werkzaamheden onder minder raadsleden kunnen verdelen. Bovendien ontstaat door het mogelijk maken van burgerraadsleden er een kans voor geïnteresseerde inwoners om betrokken te worden bij de lokale politiek. Op deze manier kan informatie vanuit de samenleving ook gemakkelijker verkregen worden. Een ander voordeel is dat potentiële kandidaten alvast kunnen worden voorbereid op een toekomstig raadslidmaatschap.”

Aanstelling
Burgerraadsleden worden niet gekozen zoals raadsleden, maar worden aangesteld door de fracties zelf. De burgerraadsleden moeten aan dezelfde wettelijke eisen voldoen als de raadsleden. Het is aan de fracties zelf of ze burgerraadsleden willen benoemen. Het kunnen er maximaal twee per fractie zijn. D66 stelt voor om burgerraadsleden een vrijwilligersvergoeding van 100 euro per maand toe te kennen.

Burgerraadsleden worden in verschillende gemeenten in Overijssel al ingezet. “D66 neemt het initiatief om dit ook door te voeren in de gemeente Raalte en gaat hiermee voor bestuurlijke vernieuwing. De fractie heeft een initiatiefvoorstel ingediend bij de gemeenteraad.”

Financiële consequenties
Uitgaande van het huidige aantal fracties en twee burgerraadsleden per fractie, bedragen de jaarlijkse kosten 19.200 euro. D66 stelt voor om de kosten van burgerraadsleden bij de Zomernota 2016 eenmalig ten laste te brengen van de stelpost ‘onvoorzien’. Voor 2016 is dat een bedrag van 8.000 euro. Bij de begroting 2017 wilde partij het bedrag van 19.200 euro structureel opnemen in de meerjarenbegroting.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.