brandweer raalte traint op redding eigen personeel

‘Samen uit en Samen thuis’ was het thema van deze oefening. In de leegstaande zusterflat op het complex van de Hartkamp in Raalte ensceneerde de oefenstaf van team Vakbekwaamheid van Veiligheidsregio IJsselland een brand met veel rookontwikkeling. Vooraf werden direct omwonenden via een brief op de hoogte gesteld om schrikreacties en onnodige 112-meldingen te voorkomen.

Realistische omstandigheden
Gelet op de complexiteit van het incident waren meerdere brandweervoertuigen nodig om het incident te bestrijden. De zusterflat werd voor de oefening bewoond door antikraak bewoners, gespeeld door Lotus slachtoffers. De jeugdbrandweer van Deventer was aanwezig in de rol van tegenspelers van een illegaal jeugdhonk op de derde verdieping van het gebouw. De medewerking van Lotus slachtoffers en de jeugdbrandweer vergrootte de realistische omstandigheden van de oefeningen.

Leerdoelen
Een van de belangrijkste doelen van de oefening was samenwerking en communicatie tussen de eenheden. Om veilig en effectief op te kunnen treden is het streven zo snel mogelijk uit de chaotische fase te komen. In de oefening werden ook leerpunten uit evaluaties ingebracht. Zo leert de brandweer van haar eigen optreden. De brandweer traint tijdens deze oefeningen volgens het principe van beeld-oordeel-besluitvorming: wat is er precies aan de hand en op hoe kunnen we het incident zo snel mogelijk onder controle krijgen. Daarnaast werd in deze grootschalige oefeningen specifiek getraind op het redden van eigen personeel. In dit soort omstandigheden treedt het protocol ‘Vermissing eigen personeel’ in werking.

Leerzaam
De brandweer kijkt terug op twee leerzame oefenweken. De volgende oefeningen voor de gemeenten in cluster Zuid vinden plaats in oktober.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.