Home / archiefcentraal / al 20 jaar ribs and blues veel meer dan een bluesfestival

al 20 jaar ribs and blues veel meer dan een bluesfestival

Hoe het allemaal precies begon in 1997, daarover verschillen de herinneringen en verhalen na zoveel jaren. Wel is iedereen het erover eens dat de start gezocht moet worden toen de in Raalte bijna legendarische burgemeester Willem Zuidwijk afscheid nam na vele, vele jaren. Er kwam een soort denktank die moest gaan nadenken of er in Raalte, naast het toen al grote Stöppelhaene eind augustus, geen tweede feest moest komen in het voorjaar.

‟Dat kwam voort uit de wens om Raalte meer te promoten. Het nieuwe feest moest anders worden dan het Sallands Oogstfeest”, vertelt Nols Heetkamp, destijds voorzitter van de VVV in Raalte en uitbater van café de Gouverneur.

Samen met toen (en soms nog steeds) bekende Raaltenaren zoals Henk Aa, Teun de Haan, Hans Reinders, Bert Reinders, Rob Telgenkamp, Ruud Hendriks en burgemeester Zuidwijk zelf ging Heetkamp aan de slag, gesteund door een gemeentelijke garantie van 20.000 gulden.

Ruud Hendriks, inmiddels actief in Sofia, weet dat nog goed. ‟Al snel concludeerden we dat we het niet in de hoek van de landbouw moesten zoeken, geen tweede oogstfeest of zoiets. De opdracht die we onszelf gaven was om iets te organiseren dat aan drie voorwaarden voldeed; het moest tijdens Pinksteren zijn, het moest een combinatie zijn van muziek en culinair en ook nog geschikt voor het hele gezin.”

Ribs en Blues
Wie als allereerste met de combinatie Ribs en Blues kwam, daarover zijn verschillende verhalen. Volgens Hendriks, toen actief in de muziekwereld, kwam hij met bluesmuziek, terwijl Hans Reinders, gesteund door Bert Reinders de suggestie opperde om iets te doen in de sfeer van het zuiden van de VS met spareribs en barbecuewedstrijden. Teun de Haan herinnert zich dat iets anders; “Het feest en ook de naam Ribs & Blues zijn door Bert Reinders en mij bedacht.”

Wie dan ook de geestelijk vader (of vaders) was, de eerste keer Ribs & Blues op de Herenhof in 1997 was een enorm succes. Voorafgaand werd er zaterdagavond in een volle Kruisverheffing een bijzondere gospeldienst gehouden met de Big Mama’s, waarna de volgende dagen de honderden vrijwilligers van Kwiek, Stöppelkaters, Scouting en vele andere Raaltenaren en Raalter bedrijven hun handen vol hadden aan de duizenden bezoekers. Hendriks; ‟Ik weet nog heel goed dat iemand in de loop van de avond al door de portofoon schreeuwde dat het bier op raakte.” Er werden dat eerste jaar al meteen 1500 kilo’s spareribs verkocht, genoeg om landelijk de media-aandacht te trekken.

Er waren ook direct maar vijftien enorme barbecues in de VS gekocht, later verkocht Heetkamp die en werd hij professioneel actief in de wereld van de barbecue, en de technische commissie van carnavalsvereniging de Stöppelkaters timmerde met afvalhout de bekende huisjes op het terrein.

Groei
Daarna begon de groei. Eerst na enkele jaren Herenhof de verhuizing in 2001 naar het zuidelijke deel van de (grotere) Domineeskamp, daarna de hele Domineeskamp, vervolgens een tweede podium dat zich afgelopen jaren tot een volwaardige aanvulling heeft ontwikkeld. Gemiddeld treden er op de zaterdagavond, eerste en tweede Pinksterdag nu zo’n 25 bands op. Alleen voor de zaterdagavond, in het verleden de Raalter Pinkster Party, moet entree betaald worden. De lange lijst met optredens van honderden bands uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en zelfs Australië is imposant en trekt liefhebbers uit heel Nederland en steeds vaker ook uit omliggende landen. Ribs & Blues is daarmee een echt bluesfestival (tegenwoordig vaak breder als ‘rootsmuziek’ omschreven) maar tegelijkertijd veel meer.

Het oude uitgangspunt, voor het hele gezin, staat nog steeds fier overeind. De jeugd, van amper lopend tot stevig puberend, kan terecht bij tientallen activiteiten in speciale delen van het festivalterrein zoals het Kids Adventureland. Straattheateracts lopen overal op het terrein en elk jaar worden er weer nieuwe activiteiten bedacht; van hot tubs tot het maken van miniatuurafbeeldingen via 3D.

Sfeer
Van de tienduizenden bezoekers komt een flink deel niet alleen voor de muziek maar vooral voor de goede sfeer, voor de verschillende activiteiten en voor de spareribs in alle soorten en maten. Relaxt, ontspannen, vriendelijk, gemoedelijk, die woorden worden door bezoekers uit heel Nederland en daarbuiten steeds weer gebruikt. Velen komen jaar in, jaar uit terug en bevolken massaal de grote en kleine campings in de hele streek.

Bij Ribs & Blues genieten opa’s en oma’s met hun kleinkinderen samen met ruige blueskikkers en baardige muziekveteranen samen. Die sfeer is uniek voor zo’n groot festival en is ook backstage terug te vinden. Amerikaanse artiesten als Walter Trout en Los Lobos wandelden ontspannen tussen het publiek. Hun landgenoten van White Cowbell Oklahoma vierden het hele Pinksterweekeinde feest bij Raaltenaren, Miss Montreal is al jarenlang een trouw bezoekster en speelde een bijzondere bluesset, net als Edwin Nyhoff. De Nederlandse blueslegende wijlen Harry ‘Cuby’ Muskee trad meer op tijdens Ribs & Blues dan waar ook. De Amerikaanse band Hollis Brown vatte hun geslaagde optreden kort en bondig samen op Twitter; ‘@RibsenBlues holy fuck!’

‟Ze vonden de sfeer hier fantastisch en zijn behoorlijk lang op het feestterrein blijven hangen. Dat geldt voor meer buitenlandse bands, zeker de Amerikaanse en Engelse, die zijn soms niet van het terrein of uit het dorp weg te slaan‟, zo weten voorzitter Ton Groot Beumer en bestuurslid Rob Telgenkamp, beiden met een lange staat van dienst bij Ribs & Blues. Telgenkamp is al vanaf het allereerste uur verantwoordelijk voor de invulling van het muzikale programma, terwijl Groot Beumer, in 2014 uitgeroepen tot Overijssels Vrijwilliger van het Jaar, zo’n negentien jaar geleden zitting nam in het bestuur en nu al ruim vijftien jaar de voorzittershamer hanteert.

Wat is de kracht van Ribs & Blues die nu ook tot Europese erkenning heeft geleid? “Het grote draagvlak dat we hebben; bij de gemeente Raalte, het lokale en regionale bedrijfsleven, de vele honderden vrijwilligers van al die Sallandse verenigingen. Met hun inzet zorgen ze voor een vriendelijke sfeer en verdienen meteen een mooi centje voor hun club. Die combinatie met een behoorlijk professionele organisatie met veel kennis en ervaring, maar zonder puur commerciële uitgangspunten zoals veel andere festivals maakt Ribs en Blues tot een echte topper. In het verleden, nu maar ook zeker in de toekomst”, zo weten Groot Beumer en Telgenkamp zeker.

Lees ook

Inloopspreekuren voor reizen met OV weer opgestart

REGIO – De OV-ambassadeurs starten weer met inloopspreekuren voor 55-plussers die meer willen weten over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.