windpark kloosterlanden is goed op gang

De energieproductie van de twee windmolens langs de A1 bij Deventer verloopt volgens plan. In 2015 werd vanaf begin september in totaal circa drie miljoen kilowattuur op het elektriciteitsnet gezet. In januari van dit jaar was dat ruim 1 miljoen.

“Ons windpark Kloosterlanden heeft zijn eerste exploitatie’jaar’ prima gedraaid. De term ‘jaar’ staat tussen aanhalingstekens, want het begon pas op 7 september: die dag zijn de molens aangesloten op het elektriciteitsnet”, blikt Deventer Energie terug.

Handrem
In september en oktober zijn nog weinig kilowatturen op het net gezet, vanwege allerlei testprocedures en beperkt windaanbod. De maanden november en december maakten veel goed, met een hogere productie dan volgens prognose. “Dat is een prima resultaat, vooral als je weet dat de productie bij harde wind (vanaf 10 m/sec) iets wordt afgeremd. De molens draaien dan als het ware met de handrem erop.”

De reden voor die handrem is dat netbeheerder Liander nog bezig is het elektriciteitsnet rond het A1-bedrijvenpark te versterken. Het Liander-net kan nu maximaal 3,5 MW vermogen van de turbines opnemen, in plaats van de 4,7 MW die ze maximaal kunnen leveren.

Volgens prognose
Ondanks de handrem is in 2015 in totaal dus zo’n 3 miljoen kWh op het net gezet. Het nieuwe jaar is ook goed begonnen, met in januari een productie van ruim 1 miljoen kWh. Dat is precies volgens de meerjarenprognose voor deze maand.

Rente- en winstuitkering
De accountant is nu bezig met de jaarrekening 2015 van de VOF Windpark Kloosterlanden. Nadat hij hiermee klaar is, zal het dividend worden uitgekeerd aan DE-Wind B.V. Vervolgens – in maart of april – kan Deventer Energie de rente- en winstuitkering aan de participanten verzorgen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.