opinie stortgatgate

Na jarenlang onderwerp van gesprek en iedereen die er iets van vond, tenminste, het recht dacht te hebben er iets van te vinden nadert de Raalter ‘stortgat gate’ nu langzamerhand zijn einde. De raad heeft van de week in een raadsplein sessie voor het eerst in het openbaar er over gesproken. En zij die er namens ons nu echt wat van mogen vinden spraken zich uit. Het was verhelderend, niet dus. Lange verhalen omtrent verdwenen buisjes, het al dan niet zichtbaar zijn van een kartelrand van een zaag snede op een foto van die buisjes en wat een rechter daar dan wel of niet van vind. Het constateren van het vinden van een brommer in het stortgat maar ook dat het in Salland vroeger heel normaal was om op boeren erven alles maar in de brand te steken en te begraven. De raadsplein sessie. Het was net dat verjaardag feestje vorige week bij u thuis.

Harry van Kampen (SP) deed nog wel een er toe doende conclusie; Het aankoop contract van gemeente Raalte lijkt wel geschreven door de verkoper. Dat is een interessante stelling maar hoe komt dat nu straks officieel aan het licht? En wat is daar bij de rol van Haarmans partij het CDA? Zij waren tussen alle over elkaar heen buitelende opinie makers verdacht stil.

Het was toch de bedoeling om te bekijken hoe nu verder, hoe nu transparant het hele proces van aankoop t/m laatste rechtspraak in beeld te brengen? Arie de Wild (PvdA)probeerde zo hier en daar wat collega raadsleden bij de les te houden maar de diversiteit aan meningen en de behoefte om zich zelf te profileren zorgde voor heel veel ruis op de lijn.

Vvd-er Alexander Kreule interpreteerde de uitspraak van de rechter anders dan het college en wilde daar wel eens even een boompje over op zetten met Wagemans. Jan Schokker van Gemeente belangen hield een gloedvol betoog over morele verplichtingen van de toenmalig bestuurders want die hadden het toen al in de minne moeten schikken. Egbert den Daas ging voor een ‘mea culpa’ van de wethouder. Iets wat hij ook kreeg. Tenminste, de wethouder vond dat hij in zijn antwoord betoog na 15 minuten schorsing dit had gedaan. Den Daas vroeg zich af of Wagenmans wel wist wat ‘mea culpa’ betekende want hij vond niet dat Wagenmans met de billen bloot was gegaan en de door hem gewenste politieke consequentie verbond aan de gang van zaken. De wethouder knikte en slikte en herstelde zich zelf als die kat met 9 levens en beantwoorde de vraag met een tegenvraag. Vragen omtrent de afwegingen die gemaakt waren in de procedure van af de eerste uitspraak van de rechter kwamen er een paar maar werden tussen alle ruis door handig omzeilt. Het viel me mee dat ‘carpe diem’ nog niet langs kwam want als je sommigen moest geloven plukt de wethouder gewoon de dag.

De oppositie deed haar best. Wethouder Wagenmans moest en zou door het slijk. Ondanks dat hij als raadslid toentertijd tegen de aanschaf van het voormalige terrein Haarman was. Zelfs het nut niet inzag van de aanschaf van dat terrein. M.a.w. hij heeft nooit gewild dat Haarman ruim 2 miljoen voor de vuilnis belt van zijn vader beurde en heeft er nu naar eigen zeggen alles aan gedaan om de schade van toen voor de gemeenschap te beperken om dat hij nu bestuurlijke verantwoordelijk is.

“Van achteren kijk je een koe in de kont” daarmee verwees de voormalig veehandelaar alle aantijgingen aan zijn adres naar het rijk der fabelen. Daarbij vergetend dat wij allemaal ook weten dat als je kort achter een koe staat, je groot kans hebt om onder bepaalde sputters te komen zitten… en die sputters veeg je er niet een twee drie met schone handen af, daar voor moet je eerst met water en zeep aan de slag. Als ze nu eens beginnen met elkaar gewoon Nederlands te spreken? Kom op mensen, niet lullen maar poetsen!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.