opinie satudarah en nu de volgende stappen

Door de redactie

Toen we te horen kregen dat Satudarah met 900 man sterk richting Raalte zou komen hebben we ons eerst verdiept in de club. Onder andere de documentaire One Blood hebben we terug gekeken en daaruit krijg je niet de indruk dat het allemaal lieve jongetjes zijn, zullen we maar eufemistisch uitdrukken.

Voeg daarbij de gegevens dat in 2011 in den lande veel bijeenkomsten verboden werden omdat de leden vechtpartijen aangingen met de Hells Angels, dat er bij een inval in een thuishonk van de club een raketwerper gevonden is en dat in Zweden en Duitsland Satudarah verboden is, dan lijkt het ons niet meer dan logisch dat een gemeentebestuur en een politieapparaat op de hoogte moet zijn van de komst van de zo’n club.

Dus hebben we de gemeente gevraagd of ze op de hoogte waren. En dat waren ze niet. Daar hebben we berichten over geschreven: dat de gemeente niet op de hoogte was. Dat de gemeente maatregelen ging nemen. We zien dat als een journalistieke taak. Hóe gemeente en politie maatregelen nemen, daar bemoeien we ons op zich niet mee, maar we schrijven er wel over. Zodat de samenleving zich er wél meer kan bemoeien.

Vervolgens hebben we er voor gekozen op de avond zelf in de gaten te houden hoe de bijeenkomst verliep. Toen we zaterdagmiddag binnenwandelden leek het ons nog geen besloten bijeenkomst. De avond begon immers pas om 20.00 uur. Van buitenaf te zien, dachten we dat er politie binnen zat (maar dat waren de gele bandjes op de mouwen van de clubkleding) en dus wilden we de politie vragen hoe het tot nu toe verliep. Dat we midden in een warm buffet van de motorclub terecht kwamen hadden we zelf ook niet verwacht. Misschien waren we dan helemaal niet naar binnen gegaan 😉

Dat het een besloten bijeenkomst is (zoals een aantal reageerders onder vorige artikelen schreven) , doet er overigens ook niet toe. We schreven niet om de club in de gaten te houden of om nadruk op hun criminele achtergrond te leggen. We schreven omdat we ons afvroegen en –vragen hoe het met de veiligheid op straat geregeld is. We hebben geprobeerd niet opruiend te zijn in onze teksten en hebben het criminele verleden van de club pas vanaf zondag wat nadrukkelijker in onze teksten gebracht.

Wist je trouwens hoe dat in de voetballerij geregeld is, iedere week weer? Als je met je club naar een uitwedstrijd meewil, moet je bij je eigen stadion een entreebewijs halen. En dat kan alleen maar zo kort voor aanvang van de wedstrijd dat je redelijkerwijs geen tijd meer hebt om bij die uitclub eerst nog even gezellig de binnenstad in te gaan. Om ongeregeldheden te voorkomen!

We werken volgens de lijn van eerst de feiten, dan de oorzaken en de gevolgen van die feiten op korte termijn en daarna de oorzaken en gevolgen op lange termijn. De feiten hebben we gebracht. De oorzaken en de gevolgen op korte termijn zijn nu ook aan de orde geweest. Nu komen de oorzaken en gevolgen op lange termijn.

De vragen die we daarom de komende week hebben, stellen we aan de bestuurders, maar ook aan de maatschappij.
– Moet een horecagelegenheid melden aan gemeente en politie als hij een club binnenhaalt waarvan je kunt vermoeden dat daar wel wat meer aandacht voor nodig is? Wat vindt de horeca daarvan? Maar ook: wat vindt het gemeentebestuur daarvan. En wat vinden politici?
– Wat vindt de buurt van een horecagelegenheid? Moet daar alles kunnen of worden ze graag een beetje op de hoogte gehouden?
– En wat vindt het individu? Wil je in een gemeente wonen waar alles moet kunnen, of waar ze heel streng zijn in dit soort gevallen?

Die laatste vraag mag je hieronder al vast wel beantwoorden. En stel ook gerust andere vragen die we nog moeten stellen. Maar doe dat wel een beetje beargumenteerd, niet als een kip zonder kop, en liefst ook onder je eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.