opinie professionele gymleraren op basisscholen

door Joost ten Bulte

Landelijk wordt er gewerkt aan een nieuw wetsvoorstel waardoor straks alle basisschoolkinderen gymles moeten krijgen van een sportleraar wie een HBO-sportopleiding van 4 jaar heeft voltooid aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeting (ALO). Binnen de politiek wordt dit voorstel breed gedragen, echter nog niet door het primair onderwijs zelf.

In plaats van met een aanvullend voorstel te komen om kinderen elke dag minimaal een uur te laten bewegen, is het Primair Onderwijs geen voorstander van het wetsvoorstel. Hoe is het mogelijk vraagt menig onderzoeker, bewegingsagoog of beleidmedewerker zoals ik mij af! Maar ook gewoon als vader. Als mijn zoon straks naar school mag, maak ik in ieder geval straks een bewuste keuze naar welke school mijn zoon gaat. Een school welke wel staat voor een goede brede ontwikkeling van haar leerlingen oftewel mijn kind. Iets wat menig ouder(s) toch belangrijk zou moeten vinden voor zijn of haar eigen kind/kinderen. Maar bovenal, sporten, bewegen en spelen zorgt voor heel veel plezier bij kinderen.

Menig onderzoek bewijst dat matig intensief bewegen de leerprestatie van kinderen al verbetert. Kinderen die regelmatig bewegen winnen aan zelfvertrouwen en zijn fitter. Sport en spel zijn goed voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Schoolresultaten verbeteren bij goede afwisseling van beweeg- en leertijd. Als directeur moet dit toch als muziek in de oren klinken?! Aangezien je als school op dergelijke resultaten wordt afgerekend is dit het moment om te gaan ‘scoren’, om in sport termen te blijven. Tevens kunnen we hierdoor minder geld uit te geven aan programma’s zoals overgewicht bij kinderen.

Binnen de gemeente Deventer zijn er diverse scholen bezig met het implementeren van het vijf gelijke dagen-model, de ideale kans om dit nu gelijk goed te organiseren. Maak elke schooldag een uur langer, waardoor ieder kind gelijk een uur extra beweging gaat krijgen. Met creativiteit in accommodaties en programma’s is dit echt realiseerbaar. Want waar een wil is, is echt een weg. Ik wil deze weg graag bewandelen en iedereen die wil, is van harte welkom.

Mijn grootste wens is dan ook dat wij binnen de gemeente Deventer niet afwachten wat er landelijk gebeurt, maar dat wij gewoon de ontwikkeling van het kind centraal stellen. Laten wij niet langer wachten en dit gewoon realiseren. In Deventer lopen we vaak voorop ten opzichte van landelijke ontwikkelingen, laten we dat op dit thema ook doen. Het zou tenslotte super gaaf zijn als onze kinderen een hoop plezier beleven tijdens sporten & spelen en een goede ontwikkeling mee krijgen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.