opinie gesubsidieerd dorpshuis concurreert het dorpscafe kapot

Eerder schreef Herman Holtmaat al een opinie over dit onderwerp. Die kun je teruglezen onder deze link. Deze week een (ander) standpunt van Harrie Kiekebosch.

Door Harrie Kiekebosch.

Het zijn vast niet de prijzen waarmee cafés zichzelf uit de markt prijzen. Want in andere horeca – waar ze dezelfde prijzen hanteren – trekt het allemaal weer lekker aan. Het zijn eerder de prijzen van cafés ten opzichte van de prijzen in sportkantines die mensen uit de cafés houden, temeer kantines meer en meer het nieuwe caféleven uitstralen. In Nederland was het niet zo gewoon een tv aan te hebben in de kroeg. Sinds er altijd overal voetbal op is, veranderde dat, en laat nou net een voetbalkantine daar zijn doelgroep hebben.

Komt bij dat een sportclub een flink deel van zijn begroting via de kantine binnenkrijgt. Drankteams krijgen gunstige trainingstijden want dan zitten ze langer in de kantine, waar ze hun eigen tafel hebben en waar de barman het blad met bier (of het krat met glazen) al klaar heeft staan. Bitterballen er bij, tv of Fox en loat goan.

De 18 jaar-grens voor alcohol nuttigen heeft de cafés ook niet geholpen. Jongeren regelen hun drank nu zelf in eigen keet.

De dorpshuizen lijken me een grotere boosdoener. Vooral daar waar de spoeling voor een café toch al dun is, investeren gemeenten miljoenen in dorpshuizen. Verbouwingen worden meebetaald, de beheerder is gesubsidieerd en als het niet goed gaat, doet een gemeente dat over vijf jaar allemaal nog eens een keer weer. Overdag kun je in het dorps- of buurthuis kaarten en biljarten. ’s Avonds is er yoga en naailes. En natuurlijk is er altijd wel ergens een vergadering die belangrijker is dan thuis zitten.

Met een beetje pech voor de cafébaas is er dan ook nog een met overheidsgeld gebouwde sporthal in het dorp, met kantine natuurlijk.

Ik durf te veronderstellen dat de subsidie voor dorpshuizen (die sinds overheidsbemoeienis MFA’s heten, multifunctionele accommodaties) waarmee we dorpen denken te redden, averechts werken. De cafés gaan er door op de fles. Een dorp raakt daarmee een sociale functie kwijt.

Op vakantie in Wales gingen we ’s avonds altijd een hapje eten in de plaatselijke pub. “morgen kun je hier niet terecht, dan vergadert de raad hier”, zei de kroegbaas de derde avond. En hij legde uit dat zijn pub raadszaal, sportkantine en tegelijk pub voor de toeristen was. Dan kon allemaal mooi samen. Zijn vrouw en hij hadden er een prachtig inkomen aan en zo organiseerden ook geregeld dingen voor het dorp, waar ze dan mooi de toeristen ook bij betrokken. Vonden beide groepen fantastisch.

Op weg naar de toekomst heb ik dat voorbeeld uit Wales altijd op mijn netvlies. Maar waar moet de overheid dan met haar subsidie naar toe? Investeren in sportclubs bijvoorbeeld. En vergaderruimte huren bij hert café. Heb je meteen niet van die maf grote gemeentehuizen nodig.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.