nieuwleusen synergie spant de kroon door duurzaamheid

Monica te Velthuis lid van de initiatief groep duurzaam energiegebruik van Nieuwleusen Synerie en projectleider van het iungo project stelt over de bedoeling van het gebruik van de iungo: “Wij willen mensen bewust maken van hun energiegebruik. Iedereen die de energiecontroller wil gebruiken kan gedurende een periode van twee maanden het apparaat thuis uitproberen. Deze energiemeter houdt je stroom- en gasverbruik bij. Wanneer je inzicht hebt in je verbruik, dan weet je ook waar een besparing te halen is. Dat kan dus geld besparen. Het mooie is dat het lenen van de energiemeter helemaal niets kost, maar het wel een besparing kan opleveren in het energieverbruik.”

De werking van de iungo
“Iungo is een superslimme energiecontroller die je aansluit in de meterkast. Door hulp van de gemeente Dalfsen (Duurzaam Thuis) hebben wij (Nieuwleusen Synergie) een aantal van deze energiecontrollers kunnen aanschaffen. Daardoor kunnen wij nu alle inwoners gratis gebruik laten maken van deze energiecontroller. Dit apparaatje helpt je te besparen op je energie- en gasverbruik. Het geeft helder inzicht in het verbruik en dankzij de tussenstekkers helpt het je automatisch besparen op de energierekening. Via computer, smartphone en tablet heb je toegang tot alle gegevens en bedien en automatiseer je alle verbonden apparaten.”

De battle
Om het project nog leuker te maken is er een wedstrijdelement aan toegevoegd: de energiebattle. Monica te Velthuis vertelt: “Wanneer je een iungo in bruikleen hebt, kun je er voor kiezen om je voor deze battle aan te melden. In deze ‘battle’ is de totale besparing zichtbaar in zowel kWh, CO2 en euro’s. Dit is de besparing die in het dorp tot dusver met dit project behaald is. Wanneer er veel huishoudens hebben meegedaan aan de battle, dan is het mogelijk om je verbruik in een type woning te vergelijken met een soortgelijke woning. Zo kun je je verbruik vergelijken met anderen om te zien of er veel verschillen tussen zitten. De gegevens zijn wegens privacy nooit terug te herleiden naar een adres of persoon.

Hoe aanmelden?
Belangstellenden kunnen zich opgeven via duurzaam@nieuwleusensynergie.nl met het verzoek om de energiemeter te lenen, dan wordt er een afspraak gemaakt om de iungo bij de aanmelder thuis aan te sluiten. De installatie gaat erg makkelijk en snel. De bewoner krijgt persoonlijke uitleg en alles staat ook omschreven in folders die men ontvangt. Na plaatsing meet de iungo twee weken lang het normale gebruik en vervolgens worden de tussenstekkers ingezet. De tussenstekkers die erbij horen, helpen de gebruiker te besparen op het energieverbruik. Gedurende de acht weken dat men de iungo leent ontvangt men van de werkgroep van Nieuwleusen Synegie ook besparingstips en kunnen vragen over het project worden gesteld. Via de computer, tablet of telefoon kan men het verbruik in de gaten houden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.