Home / archiefcentraal / monniken abdij sion vestigen zich definitief op schiermonnikoog

monniken abdij sion vestigen zich definitief op schiermonnikoog

De Cisterciënzer-monniken die vorig jaar abdij Sion bij Diepenveen verlieten kunnen een nieuw klooster beginnen op Schiermonnikoog. Dat meldt RTV Oost.

Het waddeneiland heeft ingestemd met de bouw van een klein klooster voor zeven broeders. De gemeente Schiermonnikoog liet dat weten na een bericht in het Friesch Dagblad vandaag. Het nieuwe klooster moet wel ten westen van het enige dorp op het eiland komen te staan. Dat is een voorwaarde, want ten oosten van het dorp is het natuurgebied.

De Cisterciënzer-monniken maakten al jaren geleden hun wens kenbaar het liefst terug te willen keren naar het eiland waar zij eeuwen geleden vandaan kwamen. Schier, de kleinste gemeente van Nederland, heeft zijn naam aan de broeders te danken. Op het eiland verbleven vroeger de monniken van een Cisterciënzer-klooster bij Dokkum. Zij droegen grijze pijen.

Schiermonnikoog is dus het eiland (oog) van de grijze (schiere) monniken. De laatste broeder verliet het eiland in 1580, toen Friesland protestants werd. De kloosterorde van de Cisterciënzers had zich gevestigd in Diepenveen bij Deventer. Maar de gemeenschap is zo klein geworden dat abdij Sion te groot werd. Abdij Sion is vorig jaar verkocht.

Lees ook

‘Een zwaar jaar, maar ook heel veel geleerd’

Roswyde Burgman, directeur van Hoftheater in Raalte blikt terug op seizoen 2020-2021 RAALTE – “Gelukkig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.